Meer voordelen voor ‘financiële beroepen’

De financiële sector vormt een interessante case om na te gaan op welke wijze de stijgende vraag naar bepaalde profielen een effect heeft op de arbeidsmarkt. “In het bankwezen is er een sterke vraag naar profielen in private banking, omdat meer private wealth wegens fiscale redenen in België blijft,” zegt Jean-Marc Benker van Robert Walters. “Vroeger lag het in Luxemburg. Er komen ook meer buitenlanders met hun geld naar België, de jongste tijd vooral Fransen. Daarnaast heeft de industrie financiële profielen nodig met expertise in fusies en overnames. Daar lag de markt stil tot SOX en IFRS kwam.”

Ook rekruteringsspecialist Robert Half International ziet een constant stijgende vraag naar financiële profielen. Naast de traditioneel zeer gezochte boekhouders is er opvallend meer vraag naar financiële specialisten voor strategische ondersteuning van de stijgende verkoop. Ook de Belgische kmo’s zijn gezond, beklemtoont Robert Half, waardoor de vraag naar interne en externe financiële profielen ook daar stijgt.

De stijgende vraag wordt echter niet altijd gevolgd door exuberante eisen in compensations & benefits. Specialisten verwachten een stijging van de salarissen met 3% tot 5%. Extralegale voordelen blijven uiteraard in trek. Nog altijd gaat het vooral om klassieke voordelen, ook al winnen de niet-traditionele terrein, zoals flexibele werkuren.

Uit een recent onderzoek van Robert Half International naar aanvullende voordelen bij financiële beroepen blijkt dat het volgende percentage van de ondervraagden de volgende voordelen geniet:

l Maaltijdcheques 49%

l Groepsverzekering 47%

l Hospitalisatieverzekering 37%

l Pensioenplan 28%

l Bedrijfswagen 22%

Enkele andere opvallende voordelen uit die enquête:

l Flexibele uren 53%

l Vergoedingen voor opleidingen

of activiteiten buiten het werk 31%

l Extra verlofdagen 30%

Andere veel voorkomende voordelen zijn vergoedingen voor transport en/of parkeerplaatsen en telecom zoals ADSL, gps en smart phones (17%). Chris Leyssens en Joel Poilvache van Robert Half International: “Werknemers vragen meer naar aanvullende voordelen die hun persoonlijke ontwikkeling en privéleven ten goede komen. Bij de bedrijven is er meer geld voor initiatieven die de bedrijfscultuur ten goede komen, zoals flexibele uren of teambuilding. Die elementen worden ook belangrijker bij grote bedrijven, die zich op die manier op de re- kruteringsmarkt differentiëren van hun concurrenten.” Die trend zou volgens Robert Half vooral de grote bedrijven bevoordelen, die over meer middelen beschikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content