Meer overheid bij Telenet?

Paul Van Cotthem, vice-president residential markets van Telenet, gaf vorige week op een persontmoeting onomwonden toe dat de verhoging van de Telenet-tarieven onder druk van de banken nog in het eerste kwartaal moest gebeuren, hoewel Telenet een paar weken later een veel beter verhaal zou hebben gehad. De verkoop van Telenet en twee derde van de Vlaamse kabel werd in het verleden echter bepleit met visioenen van informatiesnelwegen en garanties van een basisdienst tegen een ongewijzigd tarief.

We vroegen een reactie aan JosStassen ( Agalev), voorzitter van de Commissie voor Cultuur, Media en Sport van het Vlaams Parlement.

JOS STASSEN (AGALEV). “Nuchter bekeken zie ik geen aanknopingspunt waarbij de politiek in dit dossier zou kunnen ingrijpen. Wij kunnen toch geen telefoonmaatschappij gaan financieren?”

De intercommunales hebben vorig jaar bij de verkoop van hun Telenet-aandelen slechts een deel van de verkoopsom in cash gekregen en de helft in schuldbrieven. Als ze dat geld ooit willen zien, kan Callahan, het moederbedrijf, maar beter winst maken.

STASSEN. “Ze zitten daar inderdaad in een financiële paradox. Uiteindelijk moeten de gebruikers het hele verhaal betalen. Ik denk dat men zal gaan naar een forfaitair bedrag voor een basispakket – waarin ook een aantal interactieve diensten zitten – en dan een aantal betalende pakketten erbovenop. Als de klanten het gevoel krijgen dat ze opnieuw kijk- en luistergeld moeten gaan betalen, zal er wel reactie komen. De prijs van het basispakket wordt trouwens gereguleerd door Economische Zaken.”

De eenvoudige manier om het financiële plaatje te verbeteren, is door op te houden met investeren.

STASSEN. “De intercommunales zijn een weg ingeslagen waarop ze niet meer terug kunnen. Ze moeten vooruit in die digitalisering. Het is de enige manier om hun netwerk blijvend concurrentieel te houden.”

Tegelijk lanceert de Vlaamse overheid een tweede netwerk voor digitale televisie via de ether, dat met de kabel concurreert.

STASSEN. “We moeten voorkomen dat we afhangen van één partner. Het is ook een relatief goedkoop netwerk om te lanceren. Maar op zich is het logisch dat het e-platform via de kabel wordt gelanceerd. Ik pleit ervoor dat de commerciële en openbare Vlaamse omroepen daarrond samenwerken. Samen hebben ze 70% à 80% van de tv-markt, dus zouden ze evenveel van de e-tv-markt kunnen hebben. Dan zouden ze eisen kunnen stellen aan Telenet.”

B.L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content