Meer geld op zicht- en termijnrekeningen

De grote banken zagen vorig jaar de inlagen op hun spaarboekjes weliswaar dalen, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd met een toename op de zicht- en termijnrekeningen.

Aan het begin van het jaar meldden de vier grootbanken – Dexia, Fortis, ING en KBC – een duidelijke terugval van de uitstaande bedragen op hun spaarrekeningen. Tegelijk verheugden hun uitdagers zich over de toevloed van tienduizenden nieuwe klanten. De cijfers van het onderzoeksbureau Bain & Company geven een iets meer genuanceerd beeld.

“De vier grootbanken hebben tussen eind 2006 en eind 2007 10,3 miljard euro verloren op hun spaarrekeningen”, bevestigt Bainmanager Xavier Bekaert. “Maar tegelijk ging amper 800 miljoen euro extra naar de onlinespaarrekeningen van Rabobank.be, ABN-Amro, Keytrade, enzovoort. Op de spaarrekeningen van de andere concurrenten van de grootbanken kwam nog eens 2,6 miljard euro bij. We maken dus eerder een terugval van de spaarboekjes mee dan een significante verschuiving van de marktaandelen.”

Bain ziet, op basis van de cijfers van de Nationale Bank, Febelfin en de jaarverslagen van de banken, twee andere producten die duidelijk in opmars zijn. De deposito’s op zichtrekeningen namen vorig jaar met 21 miljard euro toe bij de vier grootbanken en met 1,4 miljard euro bij de andere. De sommen op een termijnrekening groeiden dan weer met 28,1 miljard euro bij de vier grootbanken en met 9,4 miljard bij de andere.

“De groei van de zichtrekeningen is vooral afkomstig van niet-financiële ondernemingen”, verduidelijkt Xavier Bekaert. “We hebben er niet echt een verklaring voor. Het kan gewoon te maken hebben met een stijging van hun omzet of met iets minder stiptheid. Maar voor de banken is die evolutie wel zeer rendabel.”

Voor de termijnrekeningen komt de stijging wél voor een groot deel van de particuliere klanten. De intresttarieven zijn doorgaans hoger dan die op een spaarrekening, maar dat is niet noodzakelijk een slechte zaak voor de banken. Als de rente op een termijnrekening verhoogd wordt, geldt dat enkel voor de nieuwe contracten. Maar als de rente op een spaarrekening de hoogte ingaat, dan geldt dat voor het geheel van de gestorte bedragen.

De grootbanken hebben weliswaar goed weerstand geboden in 2007, maar dat kan dit jaar veranderen. De voorlopige cijfers voor het eerste trimester wijzen op een snellere groei bij de kleine banken, die ook steeds meer lijken te mikken op de termijnrekening en andere producten.

C.S.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content