MEER DAN 50.000 EURO

95.000 euro Claudio ParmiggianiSenza titolo, 2009

Wie herinnert zich de Parmiggiani-schok in de Brigittinenkapel in Brussel niet? Een piramide van 100.000 verbrande boeken, verschroeid met de lasbrander, die herinnert aan de boekenverbrandingen van de inquisitie en nazi-Duitsland. Beïnvloed door het sacrale en de kennisoverdracht gaat de Italiaan zijn al even discrete als zonderlinge weggetje, ver weg van het gewoel van de wereld, en verkent hij met melancholie de spirituele dimensie van de kunst.

BOEKEN, KLOK, KOORD

150 X 70 X 70 CM

GALERIE M S S N D C L R C Q / MEESSEN DE CLERCQ

130.000 euro Gilbert & George Flagwood, 2008

Gilbert is een Italiaan, George is een Brit. Al veertig jaar treden de Bassie en Adriaan van de hedendaagse kunst en keien van de fotomontage onvermoeibaar op de voorgrond zonder de kitsch te schuwen. Met een ernstig gezicht poseren ze hand in hand, uitgedost in een fuchsiapaars pak of met sokophouders. Lachwekkend en wezenlijk. De retrospectieve die Tate Modern aan hen wijdde in 2007 stelde hen in staat om nieuwe pieken te halen op de kunstmarkt.

FOTOMONTAGE – 226 X 254 CM

GALERIE BARONIAN FRANCEY

150.000 euro Wim Delvoye Concrete Mixer (Delft) (foto boven), 1993

Wie anders dan Wim de Verschrikkelijke kan een kruising van een betonmolen en Delfts porselein verwekken? De in 1965 geboren Vlaming gaat geen enkele uitdaging uit de weg, of het nu gaat om de financiering van een varkenskwekerij in China, waar hij de dieren van snuit tot staart laat tatoeëren, of het verwringen van kruisbeelden tot ringen van Möbius. Zijn ongebreidelde verbeelding en knowhow roepen een glimlach op. Hij heeft ook sinds enige tijd zijn signatuur gemodelleerd naar de handtekening van Walt Disney.

HOUTSCULPTUUR, EMAIL

146 X 168 X 74 CM

GALERIE RODOLPHE JANSSEN

180.000 euro Jaume Plensa Cristina III, 2010

De befaamde digitale fontein van miljoenen leds die Jaume Plensa neerpootte in hartje Chicago heeft zijn carrière omhooggestuwd. Ook de stad Nice deed in 2007 een beroep op de Catalaan om een ‘arty’ toets te geven aan het stadscentrum. Geen kleine jongen dus, van wie er op ArtBrussels minstens twee werken te zien zullen zijn. Een in de publieke ruimte, het andere op de stand van galerie Lelong: een monumentale buste van een jong meisje in albast, die ongetwijfeld bombastisch zou overkomen, ware het niet dat ze op een vreemde wijze van vorm werd veranderd, meer bepaald samengeperst als een 16/9-beeld in een 4/3-formaat.

ALBAST – 170 X 73 X 68 CM

GALERIE LELONG

ART BRUSSELS: VAN VRIJDAG 23 APRIL TOT EN MET MAANDAG 26 APRIL (12-19 UUR), BRUSSELS EXPO, HALLEN 1 EN 3, HEIZEL, BRUSSEL, www.artbrussels.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content