‘Meebouwen aan het energiesysteem van de toekomst’

Iets meer dan een jaar geleden werd Christian Leclercq de financieel directeur van de gasnetbeheerder Fluxys. Omdat hij uit een andere sector kwam, was het zijn eerste opdracht de activiteiten van het bedrijf zo goed mogelijk te leren kennen. “Ik heb ontdekt dat de energiewereld heel boeiend is, zeker nu die in volle verandering is. Met de Green Deal en het Europese herstelplan heeft Europa de transitie naar schone energie versneld. Ik ben de voorbije 365 dagen ook sterk onder de indruk geraakt van de dynamiek en het professionalisme bij Fluxys in het algemeen, en van het enthousiasme van onze medewerkers in het bijzonder. De moeilijkheden door de gezondheidscrisis hebben dat enthousiasme niet getemperd, wel integendeel.”

Er komt een circulaire economie, en daar zijn we een onderdeel van

Hoe hebt u het coronajaar 2020 ervaren?

CHRISTIAN LECLERCQ. “Het was een bijzonder jaar om aan een nieuwe baan te beginnen. Gelukkig werkt het onthaalprogramma van Fluxys heel goed. Tijdens de twee maanden voor de lockdown van maart heb ik kunnen kennismaken met heel wat collega’s. Het thuiswerk was ook heel goed georganiseerd. Externe zakelijke betrekkingen aanknopen en onderhouden bleek moeilijker. Enkele bankiers van Fluxys heb ik nog niet kunnen ontmoeten. In de zakenwereld zijn zulke contacten belangrijk.”

Heeft Fluxys bijkomende maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid? Of heeft de pandemie die prioriteit naar de achtergrond verdrongen?

LECLERCQ. “Onze energiemix zal in de komende jaren sterk evolueren, om tot een klimaatneutrale economie te komen. Dankzij onze gasinfrastructuur zijn we in staat het energiesysteem van de toekomst te bouwen. Samen met onze industriële partners en onze Belgische havens zijn we betrokken bij projecten voor de invoer en het vervoer van waterstof. We onderzoeken ook de mogelijkheid om opgevangen CO2 te vervoeren naar plaatsen waar het kan worden opgeslagen of hergebruikt. Er komt een circulaire economie, en daar zijn we een onderdeel van. Voor ons was de pandemie eerder een katalysator dan een rem op die ontwikkeling.”

Volgens experts moeten bedrijven nu focussen op het uitrollen van hun strategie voor 2022. Bent u het daarmee eens?

LECLERCQ. “Ook 2021 is een belangrijk jaar voor Fluxys. In het kader van het Europese herstelplan kunnen we snel en actief deelnemen aan de energietransitie. Dat wordt nu besproken, zowel Europees als federaal als gewestelijk. Vanaf 2021 zullen belangrijke beleidsbeslissingen worden genomen. De gevolgen ervan voor de activiteiten van Fluxys zullen leiden tot investeringen, die we zullen spreiden over verschillende jaren. Ook belangrijk is dat we actief werken aan onze ontwikkeling buiten Europa. We zijn al aanwezig op de Aziatische markt met ons kantoor in Singapore. Begin 2021 openen we een tweede kantoor buiten Europa, in Brazilië.”

Christian Leclercq

Is: financieel directeur van Fluxys

Vrije tijd: marathon, trail en theater

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content