Medisch Labo Medina groeit in stilte

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Een weinig opvallend gebouw op het industrieterrein Hoogveld in Dendermonde is de uitvalsbasis van Medisch Labo Medina. Sinds de start van onze Gazellen-berekeningen is het de snelste groeier in Oost-Vlaanderen.

Een omzet die bijna verzevenvoudigde, een cashflow die maal twaalf ging en driemaal zoveel personeel als bij de start van onze berekeningen. Met die ingrediënten kaapt Medisch Labo Medina de titel van Super Gazellen Ambassadeur van Oost-Vlaanderen weg.

Niet onterecht: samen met Optima Financial Planners en Drukkerij Verstraete is het de enige onderneming die in negen van de tien edities op onze Gazellen-lijsten prijkte. De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1978, toen van start werd gegaan met het Klinisch Laboratorium Dendermonde. Na de overname van het Medisch Labo Medina in Aalter in 1999, waarvan ook de naam werd geërfd, ging het pas echt hard voor zaakvoerder Frederica Verheyden en haar partner Gino De Raedt, die via de vennootschap Straco het bedrijf controleren. Er volgden nog overnames: een laboratorium in Torhout in 2000, het Aalsterse MedianLab in 2004, een jaar later het Medisch en Veterinair Laboratorium uit Oostakker, en ten slotte in 2006 Laboratorium ZOV uit Brakel.

Met een omzet van ruim 40 miljoen euro is het een van de grootste spelers in ons land. Al is de sector volop in beweging. Volgens het jaarverslag van de beroepsvereniging van klinisch biologen waren er in 2010 nog 166 erkende laboratoria, negen minder dan in 2008. In de jaren tachtig waren dat er nog ongeveer duizend. Begin vorig jaar werd Medhold, het nummer twee, overgenomen door het Australische Sonic Healthcare.

Automatisering

Die schaalvergroting vertaalt zich ook in een steeds verdergaande automatisering, waarvoor de jongste jaren fors werd geïnvesteerd in nieuwe medische apparatuur. Medina heeft een ophaaldienst met ruim zestig wagens, die het materiaal (bv. bloedstalen) ophalen en naar de labo’s brengen. Elke dag worden ruim 20.000 bepalingen uitgevoerd.

Ondanks de Ambassadeurstitel verkiest het bedrijf niet uit de luwte te komen. “We zijn zeer blij met deze onderscheiding”, geeft algemeen directeur Nicolas Dequinnemaer mee. “Maar we vrezen problemen wanneer we aan een artikel zouden meewerken.” Die vrees is zelfs niet helemaal onterecht. Bij de Orde der Geneesheren blijkt het niet ongewoon dat er klachten binnenlopen, bijvoorbeeld omdat een arts uit sympathie de lokale voetbalclub sponsort voor een paar euro’s en daarvoor wordt bedankt met een te grote vermelding in de lijst van adverteerders. “Wanneer andere artsen zich benadeeld kunnen voelen, kan dit gebeuren. Dus ik begrijp de terughoudendheid wel”, weet Lieven Ascoop, vast secretaris van de Provinciale Raad van de Orde der Geneesheren van Oost-Vlaanderen. “Veiligheidshalve raden wij de artsen steeds aan een formeel advies te vragen aan onze Raad.”

Medina werkt hoofdzakelijk vanuit de twee labo’s in Aalter en Dendermonde, maar heeft ook prikcentra in Sint-Niklaas, Eeklo en Roeselare. Met de overnames breidde het labo niet alleen zijn geografische aanwezigheid uit, het diversifieerde ook zijn activiteiten en breidde het dienstengamma uit. Artsen in Oost- en West-Vlaanderen (en delen van Antwerpen en Brussel) kunnen analyses vragen voor medische domeinen, waaronder hormonologie, microbiologie, toxicologie en immunologie. Maar net zo goed voeren de labo’s gerechtelijke alcoholonderzoeken uit.

Drijvende kracht van het bedrijf is nog altijd Frederica Verheyden (60), maar er wordt werk gemaakt van de opvolging. Sinds februari is Ann De Raedt via haar vennootschap Lancofin niet-statutair zaakvoerder van het bedrijf.

LUC HUYSMANS

Met een omzet van ruim 40 miljoen euro is het een van de grootste spelers in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content