McIlroy groots, Woods vernederd

Het contrast was groot. Aan de ene kant van de wereld maakte Rory McIlroy nog maar eens duidelijk dat hij de onbetwistbare nummer één van de wereld is. Niemand kon zijn overwinning in de Dubai Classic in gevaar brengen. Duizenden kilometers verder ging Tiger Woods zwaar onderuit: hij werd laatste in de Open van Phoenix, waar hij de slechtste kaart van zijn carrière indiende. Het leek een symbolische dag voor de golfwereld: de definitieve machtswissel aan de top van de hiërarchie.

De overwinning van McIlroy in Dubai kwam niet meteen als een verrassing. De Noord-Ier domineerde het debat van begin tot einde. Hij speelde uit met 22 slagen onder de par met een gemiddelde drive van 300 meter en 83 procent bereikte greens in regulatie. De nummer één van de wereld, nog maar 25 jaar, maakte nooit een sterkere indruk.

Ondertussen raakte Tiger Woods compleet op drift in de woestijn van Arizona, op de fairways van de TPC Scottsdale. De eerste toernooidag kon hij zijn gezicht nog redden, toen hij een kaart van 73 inleverde. Maar de tweede dag was hij nergens meer en liet een zielige 82 optekenen (+11 met 6 bogeys, twee dubbele bogeys, een triple bogey en twee birdies). In geen enkel onderdeel van het golfspel kon Woods ook maar enige hint van regelmaat geven. In de korte approach sloeg hij zelfs een paar ballen die deden denken aan een debutant.

De vernedering belette de Amerikaan niet om na afloop positief te blijven. “Dat is golfen. Ik zal nog meer geduld moeten hebben. Dit is nog maar mijn tweede toernooi in zes maanden tijd. Samen met mijn nieuwe coach, Chris Como, heb ik veel technische wijzigingen doorgevoerd in mijn manier van spelen, vooral dan wat de chipping betreft. Het is normaal dat het niet meteen wil vlotten. Het is een kwestie van afstelling. En dat is best frustrerend, geef ik toe. Werken en nog eens werken, moet ik doen.”

Woods, die acht maanden geleden nog de nummer één van de wereld was, staat ondertussen niet eens meer in de top vijftig. Het zou dus kunnen dat hij niet eens geplaatst is voor de eerste ronde van de WGC, begin maart. Veel waarnemers luiden al de alarmbel. “Hij weet zelf wel dat hij niet goed bezig is”, zei de voormalige kampioen Paul Azinger op ESPN. “Hij is het al die jaren gewoon geweest ieder onderdeel van het spel perfect te beheersen, en nu lukt dat niet meer. Mentaal noch technisch.”

Het is nu wachten of Tiger Woods, die in Phoenix echt zeer zwak stond te spelen, het tij nog kan keren. Misschien deze week al, want de Amerikaan was na Phoenix van plan deel te nemen aan het toernooi van Torrey Pines (San Diego), dat hij al acht keer won.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content