Marktreacties stellen ons niet gerust

Hij heeft zich overtroffen, en toch is Mario Draghi er niet in geslaagd de financiële markten echt te herlanceren. De euro (EUR) staat zelfs hoger ten opzichte van de dollar (USD) dan voor het ECB-rentebesluit. De opluchtingsrally op de aandelenmarkten duurde minder dan één uur. Toen Draghi over de limieten van het Europese monetaire beleid sprak, volgde zelfs een minicrash van 5 % in enkele uren tijd.

We kunnen dan ook niet anders dan besluiten dat we ons wantrouwen jegens het stijgingspotentieel van de beurzen dit jaar bevestigd zien. Als de beurzen, over alle volatiliteit heen, uiteindelijk beperkt reageren, is dat op zich geen geruststellend signaal. Vandaar we onze uitgestippelde strategie verder ontplooien. We zetten de volgende concrete stappen op een rij:

Aandelenposities geleidelijk afbouwen

We hebben al een cashpositie van 20 % opgebouwd, maar we willen nog verder gaan in het afbouwen van onze aandelenpositie bij oplopende koersen. We hebben een aantal bijkomende adviesverlagingen (van 1 naar 2) doorgevoerd in de voorbeeldportefeuille, om aan te geven welke aandelen nu en de komende weken en maanden voor een verkoop in aanmerking komen.

We hadden dat al gedaan voor Barco (positie intussen afgebouwd), PNE Wind (teleurstellende ontwikkeling), Rio Tinto (link met China, maar situatie wat verbeterd), Umicore (positie intussen afgebouwd) en Fagron (positie afgebouwd in afwachting van publieke kapitaalverhoging).

Concreet gaat het om Itau Unibanco Holding, Suedzucker (laatste resultaten waren teleurstellend en dat weegt op het aandeel), GlaxoSmithKline (degelijke resultaten, maar groot gewicht en geen uitblinker, willen positie verminderen, vandaar gedeeltelijke verkooplimiet), MDxHealth (we gaan eerst nog op bezoek) en Vertex Pharmaceuticals (overname steeds minder waarschijnlijk, zwakke marktindicatoren, verkoop bij hogere koersen). Solvay is voorlopig nog een twijfelgeval, maar de stijging van de euro is geen gunstige ontwikkeling.

De Braziliaanse grootbank Itau gaan we meteen verkopen, nadat het aandeel met 60 % gestegen is in amper vijf weken. Dat roept om een correctie. Maar we blijven het aandeel volgen en nemen het mogelijk later dit jaar weer op. Want we geloven wel in het bedrijf en we zijn er meer en meer van overtuigd dat het ergste achter de rug is voor de Braziliaanse beurs.

Goudposities geleidelijk opbouwen

De aanhoudende ultrasoepele politiek van de centrale banken stelt de beleggers niet langer gerust. Het voedt eerder de onzekerheid. Hoe dan ook is een politiek van negatieve rente goed voor het goud. We verhogen dan ook onze positie in de Amerikaanse goudtracker SPDR Gold Shares.

Resterende aandelenposities beschermen

We maken dat meteen concreet door voorlopig op een symbolische manier het thema bescherming weer aan de voorbeeldportefeuille toe te voegen door een eerste positie te nemen in de inverse tracker Lyxor ETF Eurostoxx50 Daily Short (Euronext Parijs; ticker BSX; ISIN-code FR0010424135), waarvan de koers stijgt als de Eurostoxx50-index daalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content