‘Markten komen stilaan op keerpunt’

Het is tijd voor een reshuffle van de beleggingsportefeuilles, vindt Steven Vandepitte, strateeg van ING België. “De beurzen lopen zes maanden voor op de economie en anticiperen op een terugkeer naar het normale leven”, meent hij.

1. Welke bedrijven spinnen daar garen bij?

STEVEN VANDEPITTE. “Nu moet de consument het overnemen en de dienstensector doen heropleven. Er zal geld worden uitgegeven aan alles wat niet thuis geleverd kan worden, zoals op restaurant gaan, reizen en entertainment. In 2021 zal dat nog met de rem op gebeuren, maar in 2022 verwachten de markten een normalisatie.”

2. Industriële bedrijven zitten sinds november in de lift. Kan die opleving nog doorgaan?

VANDEPITTE. “Die rally is vrij vergevorderd. We komen stilaan op een keerpunt. De beleggers zijn op zoek naar een nieuw verhaal. De Amerikaanse centrale bank zette vorige week een stap richting hogere rentes. De bestuurders verwachten nu twee renteverhogingen in 2023. Dat is sneller dan voorheen. We zagen meteen dat de grondstoffen onderuitgingen.”

3. Hoe zit het met de angst voor inflatie?

VANDEPITTE. “De tienjarige rente in de Verenigde Staten is niet verder gestegen. Ze wordt door inflatieverwachting gedreven. Het ziet ernaar uit dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is. De tienjarige Amerikaanse rente piekte op 1,74 procent op 31 maart en zit nu terug onder 1,5 procent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content