Markt met twee gezichten

Het aantal transacties in Knokke-Heist daalt al enkele jaren licht. De prijzen voor de woonhuizen en de villa’s volgen, maar de badplaats blijft wel de duurste van de kust.

In Knokke-Heist is het aantal verkopen de voorbije tien jaar langzaam maar constant gedaald. Terwijl er in 2003 nog 1125 appartementen verkocht werden, waren dat er vorig jaar nog maar 844. Ook bij de huizen (van 139 in 2003 naar 120 vorig jaar) en de villa’s (van 118 naar 98) was er een daling, maar die was minder uitgesproken.

De referentieprijs voor appartementen is met 585.000 euro op hetzelfde niveau gebleven als in 2012. De gemiddelde vraagprijs van de huizen bedraagt 365.000 euro. Dat is een daling met 14 procent, terwijl die van de villa’s nog met 16 procent gestegen is tot 1.735.000 euro. “Dat komt doordat buiten Het Zoute, de duurste zone, minder villa’s worden verkocht”, legt Alex Dewulf van het gelijknamige agentschap uit.

Voor appartementen uit het middensegment zijn kopers moeilijk te vinden, zeker als ze een opfrisbeurt kunnen gebruiken. De stagnatie van de prijzen op de tweedehandsmarkt wijst erop dat de kandidaat-kopers voorzichtiger zijn. Volgens de expert groeit er een kloof: “Knokke is een markt met twee gezichten: een goedkoper segment waar voor minder dan 400.000 euro verkocht wordt, en een ander dat vlot meer dan een miljoen euro gaat. In het brede tussensegment zien we een tijdelijke verlamming, waarvan ik de oorzaak niet ken.”

Nieuwe of onlangs gerenoveerde appartementen in begeerde wijken halen dan weer ongeziene prijzen. “Het gaat om een niche van zeer begoede kopers. De projectontwikkelaar Belagio bijvoorbeeld speelt op die trend in door per verdieping nog maar in één appartement van om en bij 170 m2 te voorzien.”

Die luxeappartementen gaan van de hand voor zo’n 1,5 miljoen euro, terwijl twee eenheden in de midden- of hogere klasse 500.000 euro per stuk opbrengen.

“Er lijkt zich ook een nieuwe markt te vormen: zowel jonge gezinnen en families als recent gepensioneerden vestigen zich permanent aan de kust. Deze clientèle vraagt naar een ander type behuizing, ruimer en vooral comfortabeler, zoals we dat zien opduiken in de tweede of derde lijnen, in de wijk Duinenwater naast het station en in de nabijheid van het golfterrein en het meer.”

Voor nieuwbouwappartementen ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter in de buurt van 6000 euro bruto. De prijzen variëren sterk: van 3650 euro tot bijna 10.000 euro per vierkante meter.

CÉCILE VANDERNOOT EN PHILIPPE COULÉE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content