MARKETEER VAN HET JAAR. Wie wordt het ?

Portretten van de acht genomineerden, vier Vlamingen en vier Franstaligen.

In het kader van het Kongres van de Stichting Marketing in Brussel zal op vrijdag 1 december de Marketeer van het Jaar bekendgemaakt worden. In de komende weken kiezen de leden van de Stichting Marketing nu al voor de tweede maal de marketeer die in hun ogen deze titel mag voeren. De jury, onder voorzitterschap van Jos Clijsters (Generale Bank), koos uit de vijftien kandidaten vier genomineerden : Piet Van Roe (BRTN-radio), Robert Torck (Mölnlycke), Rik Duyck (Omniver) en Marc Maesen (Douwe Egberts).

Criteria voor een nominatie zijn onder meer het bekleden van een marketing-funktie bij een groot bedrijf of van een algemene managementfunktie met een sterke marketing-inslag bij een klein of middelgroot bedrijf, en bijgedragen hebben tot de evolutie van het vak. “We proberen ook in verschillende sektoren te gaan kijken. De jury wil vermijden dat er te veel kandidaten uit de fast moving consumer goods komen, ” aldus Clijsters. Verder streeft men naar een spreiding van de leeftijd van de kandidaten. “Ze hoeven ook niet per se een marketing-funktie te bekleden, maar ze moeten wel iets bewezen hebben op het gebied van marketing. Piet Van Roe is daar een goed voorbeeld van. “

“We hebben niet de pretentie de béste marketeer te kiezen. Je moet het wat relativeren. Maar de verkiezing geeft wel zichtbaarheid aan de mensen die ons vak vooruitduwen. “

RIK DUYCK

Rik Duyck (44), bestuurder-direkteur van Omniver, vindt zijn nominatie voor Marketeer van het Jaar wat te veel eer voor één persoon. “Een projekt is suksesvol dankzij het werk van verschillende mensen en de beschikbaarheid van infrastruktuur. Het verkopen van verzekeringen binnen de bank bijvoorbeeld is alleen mogelijk met een team van medewerkers in de verzekeringsmaatschappij en een performant bancair distributiekanaal. De nominatie beschouw ik dus vooral ook als een erkenning van mijn kollega’s. “

Rik Duyck studeerde TEW (Ufsia Antwerpen), volgde de Speciale Licentie Marketing (RUG) en een jaar Vlerick. Hij startte zijn professionele carrière bij het seminarie van de Vlerick School voor Management, deed daar gedurende vijf jaar bedrijfsdoorlichtingen en begeleidde opleidingsprogramma’s. Daarna ging hij naar Argenta, waar hij de afdeling marketing en expansie deed en de leiding had over het hele agentennet.

Na acht jaar stapte hij over naar de Groep Hoste, waar hij de daling in de oplage van Het Laatste Nieuws moest stoppen en omkeren. “Dat is mogelijk geweest dankzij de mensen van de redaktie en de technische ploeg, ” zegt hij. In 1990 ging hij naar de Kredietbank, om daar de verkoop van verzekeringen via de bank te helpen opstarten ; in 1993 werd hij bestuurder-direkteur van Omniver, dat verzekeringen verkoopt via de Kredietbank en HSA.

Rik Duyck heeft zijn carrière vooral gemaakt in de diensten-marketing. Hij zegt dat marketing geen aparte afdeling mag zijn in een bedrijf, zeker niet in een dienstenbedrijf. “Iedereen moet service-gedreven zijn. Als je de verzekeringsprodukten van twee bedrijven vergelijkt, zit het echte verschil in het kontakt met de konsument. “

Naast die praktijk-aktiviteiten geeft hij les aan het IPO in Antwerpen en vormt hij samen met Cyriel Van Tilborgh de hoofdredaktie van het Marketing-jaarboek dat nu aan zijn zevende editie toe is.

RIK DUYCK “Het echte verschil zit hem in het kontakt met de konsument. “

MARC MAESEN

Marc Maesen (34) heeft zijn nominatie voor Marketeer van het Jaar te danken aan het werk dat hij de laatste jaren presteerde als marketeer bij Douwe Egberts, waar hij sedert april 1994 marketing-direkteur is. Zelf zegt hij evenwel dat de echt grote dingen nog moeten komen.

Maesen (die in 1982 afstudeerde als TEW’er) begon zijn carrière bij de Unilever-divisie Elida Gibbs (personal care & cosmetics), waar hij bleef tot 1988. Dat jaar ging hij naar Douwe Egberts, waar hij marketing-manager was om vervolgens marketing-direkteur te worden. Bij Douwe Egberts was hij verantwoordelijk voor de volledige restyling van DE-koffie, de uitbreiding van de filters en het gamma oploskoffies.

Hij begeleidde de lancering van de DE-koncepten Mildou, Selection, Piazza en Cappuccino. Voor de andere DE-merken deed hij de lancering van Passion (Jacqmotte) en Energy (Zwarte Kat). Verder leidde hij voor de notendivisie de integratie en positionering van het Felix-merk naast het bestaande Duyvis, en de lancering van het gamma Nobele Nuts. Voor DE-tee was hij aktief op het vlak van de uitbreiding van de vruchten- en kruidenvariëteiten.

Marc Maesen is geboeid door marketing “omdat het voortdurend naar de toekomst kijken is, al geeft het verleden je wel de bouwstenen. De konstante in marketing is de konstante verandering. Het is een boeiend vak waarin je met allerlei mensen in kontakt komt, van de fabrikanten tot de distributeurs. “

Behalve zijn werk bij Douwe Egberts, is Maesen ook aktief geweest in diverse organizaties. Hij was enkele jaren lid van de Jury voor Eerlijke Praktijken in de Reklame, hij zat in de Vlaamse Raad voor de Sponsoring en is voorzitter van de audiovisuele kommissie binnen de Unie van Belgische Adverteerders.

MARC MAESEN “De konstante in marketing is de konstante verandering. “

ROBERT TORCK

De nominatie voor Marketeer van het Jaar geeft Robert Torck (36) een gevoel van fierheid. De general manager van Peaudouce Frankrijk en van Mölnlycke Consumer Products België is aangenaam verrast met de erkenning door andere marketeers van het werk dat hij gedaan heeft. “We werken allemaal hard. Een marketeer moet veel liefde hebben voor de produkten die hij op de markt brengt. Je hebt plezier in die job, en dan is het fijn dat anderen dat erkennen. “

Van opleiding is Torck handelsingenieur (Solvay-VUB). Bij het begin van zijn carrière in 1982 kon hij kiezen tussen Procter & Gamble en Unilever. Hij koos voor het tweede, omdat er in de voedingsmarkt veel meer lokale merken waren. Bij Unilever-bedrijf Hartog (nu Hartog-Union) was hij assistent product manager voor tee en ijstee van Lipton. Later ging hij over naar de soepen ; toen hij in 1986 het bedrijf verliet, was hij marketing manager voor Royco en Unox.

Datzelfde jaar werd Robert Torck marketing manager bij Beiersdorf Nivea (cosmed) en in 1988 kreeg hij de verantwoordelijkheid over die divisie. In deze periode bracht het bedrijf onder meer Nivea Visage uit. Hij werkte bij Beiersdorf ook mee in internationale expert-teams. Zo hielp hij bijvoorbeeld zijn Amerikaanse kollega om Nivea Visage op de markt te brengen in de Verenigde Staten.

In 1993 maakte Torck de overstap naar Mölnlycke, dat in Brussel een internationale consumer-divisie wilde opstarten. In het begin was hij vooral bezig met internationale trade marketing ; vanaf 1 januari 1994 nam hij het general management van Mölnlycke België erbij. In juli 1994 werd hem gevraagd de aktiviteiten op de luiermarkt in Frankrijk (Peaudouce) mee te ondersteunen, en sinds juni 1995 is hij ook algemeen direkteur van Peaudouce in dat land. Tussendoor vindt hij nog de tijd om lessen en lezingen te geven (onder meer bij de UBA, de Stichting Marketing, de ULB en de BMMA).

“Wij Belgen moeten een exportprodukt zijn, ” zegt Robert Torck. “Ik ben er fier op dat ik als Belg kan meespelen in het Franse gebeuren. “

ROBERT TORCK “Wij Belgen moeten een exportprodukt zijn. “

PIET VAN ROE

Van de vier genomineerden is Piet Van Roe (56), direkteur radio bij de BRTN, de meest verrassende : (semi-)overheidsbedrijven hebben immers niet de naam erg marketing-georiënteerd te zijn. “Ik moet wel zeggen dat ik biezonder gevleid ben, ” zegt hij. “Het is een vrij ongewone aandacht. In het algemeen verwacht men niet zo’n marketing-politiek in een overheidsbedrijf. ” Hij bedoelt daarmee de radio nieuwe stijl, waarmee zeven jaar geleden gestart werd en die resultaten afwerpt. De Vlaming is één van de grootste radiogebruikers van Europa (gemiddeld 3 uur en 26 minuten per dag) en in de afgelopen tien jaar is het luistervolume gestegen van goed 84 % naar bijna 90 %. Van Roe : “Een aantal mensen uit de privé blijkt dat opgemerkt te hebben. “

Piet Van Roe is geen marketeer van opleiding, maar heeft wel altijd grote belangstelling gehad voor management. Hij studeerde bestuurs- en kommunikatiewetenschappen aan de RUG en kwam in 1964 als journalist bij de BRT-radio. Hij werd redaktiesekretaris, hoofdredakteur en in 1987 direkteur-generaal radio. In die funktie liet hij het marktonderzoeksbureau Censydiam nagaan welke radio de Vlaming wilde. Dat leverde een massa uiteenlopende ideeën en verlangens op, die gevat werden in vier en later vijf netten (Radio 1, Radio 2, Radio 3, Studio Brussel en Radio Donna).

“Marketing is geen doel, maar een instrument, ” zegt Van Roe. “In de privé vinden bedrijfsleiders daarin een goede techniek om winst te maken. Dat instrument is echter ook bruikbaar om onze opdracht als openbare dienst te vervullen : alle Vlaamse luisteraars bereiken met informatie, kultuur en ontspanning en ze maximaal tevreden stellen. “

Het Censydiam-onderzoek is de basis geweest, maar in de tussentijd is men ad hoc onderzoek blijven doen. De start van Radio Donna is een marketing-verhaal, aldus Van Roe, maar dit wil niet zeggen dat de BRTN-radio nu geen onderzoek meer doet. “We staan aan de vooravond van fundamentele wijzigingen in het radiolandschap. Om daarop voorbereid te zijn, komt er een komplete updating van het Censydiam-onderzoek. Bovendien heeft Hay Management Consultants de struktuur van de BRTN-radio doorgelicht. “

PIET VAN ROE “Marketing is een goed instrument om onze opdracht als openbare dienst tevervullen. “

JOELLE VAN RIJCKEVORSEL

Aan Joëlle van Rijckevorsel (38), de enige vrouw in het gezelschap, laten we de eer om deze kolommen met de vier Franstalige kandidaat-Marketeers van het Jaar te openen. De huidige direktrice van de afdeling Kérastase bij L’Oréal Belgilux vond toen zij in 1980 afstudeerde aan het Ichec, haar eerste job binnen die Franse cosmeticagroep als hoofd van de Garnier-haarverzorgingsprodukten. In 1986 stak ze over naar reklame-agentschap VVL/BBDO. Wat zij eraan overhoudt ? Haar huidige marketing-filozofie : “Hou het eenvoudig en luister naar de markt”. In 1989 keert zij terug naar L’Oréal om er de direktie marketing van L’Oréal Technique Professionnelle (produkten voor kapsalons) over te nemen. Sinds het begin van dit jaar is zij direktrice van het departement Kérastase, een afdeling geïntegreerd binnen L’Oréal Coiffure met een omzet van 250 miljoen. In een marketingstrategie onderscheidt zij drie basiselementen, in deze volgorde van belangrijkheid : “luistervaardigheid, kreativiteit, techniek”.

RENAUD COGELS

Renaud Cogels (46) is bij Delhaize “De Leeuw” lid van het direktiekomitee en direkteur. Hij heeft onder meer de leiding over de inkoop van verse produkten, een sektor die bijna 50 % van het assortiment vertegenwoordigt. Een van de grote uitdagingen in zijn 18 jaar bij Delhaize bestond erin het eigen merk van de distributeur te doen aanvaarden als een kwaliteitsprodukt.

Cogels is ook verantwoordelijk voor de reklame en de informaticatechnologie. En sinds vorige maand houdt hij bovendien toezicht op de non-food afdeling van het bedrijf. “De marketing van een distributeur verschilt volledig van die van een fabrikant, die zijn merk moet promoten, ” vertelt de licentiaat en master in Ekonomische Wetenschappen (UCL). De promotie van Delhaize wordt verzorgd door een team (de verantwoordelijken voor de verkoop, de inkoop, de reklame en de informaticatechnologie) en moet volgens Cogels gedragen worden door (in volgorde van afnemend belang) : de medewerkers, de winkelformule, het assortiment, de produkten en ten slotte de kommunikatie.

THIERRY HUET

In drie jaar tijd wist Thierry Huet (39) het wafelmerk Suzy te doen herrijzen. “Ons marktaandeel is met 50 % toegenomen sinds de metamorfoze van Suzy in de lente van ’93”, legt hij uit. Toen Huet in ’92 in Buizingen kwam aanwaaien hij had heel wat ervaring opgedaan bij Masterfood en Pierre Delhaize was de onderneming net onder het bewind gekomen van de Britse multinational Grand Metropolitan. Hij gooide de bedrijfsstrategie om, de recepten werden herzien, verpakking en logo werden veranderd, de prijzen verhoogd.

Tweede zet, sinds een jaar aangevat, is het lanceren van nieuwe produkten naast de klassieke wafels. “Bij ons is de marketing het terrein van iedereen, ” aldus Thierry Huet. “Vernieuwende ideeën zijn altijd welkom, van waar ze ook komen. ” Als algemeen direkteur van Brossard België staat Huet op dit ogenblik aan het hoofd van de afdeling food van Grand Met voor de Benelux, zodat hij nu ook de verantwoordelijkheid heeft voor het ijsmerk Häagen Dazs.

YVES POLL

Yves Poll, gedelegeerd bestuurder van Sopres, ziet direct marketing binnen het marketingwereldje resoluut uitgroeien tot een volwaardige discipline, professioneler dan ooit.

In 1974, diploma burgerlijk ingenieur op zak, begon hij als analist bij een informaticafirma. “Maar ik wou mijn eigen bedrijf oprichten. ” Zo zag een jaar later Sopres het licht. Het bedrijf groeide en beperkte zich dra niet langer tot geïnformatizeerde diensten voor stockbeheer, boekhouding of administratie. “Onze omschakeling naar direct marketing is een geleidelijk proces geweest, gegroeid uit de vraag van bedrijven uit onze klantenkring die op ons een beroep deden om bijvoorbeeld ook hun adressenbestanden te beheren. ” Vandaag houdt Sopres zich nog uitsluitend bezig met de verwerking, het beheer en de analyse van marketinggegevens. Voor 1995 wordt een omzet van 440 miljoen verwacht.

“Wat mij vooral bekoort in direct marketing is dat alles wat men vooropstelt, kan aangetoond, voorzien én gekontroleerd worden, ” aldus de gedelegeerd bestuurder van Sopres, die ook wijst op het belang van goed teamwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content