Markeren op internet

Tijdens uw surftochten stuit u geregeld op interessante informatie. Wist u dat u dat bewuste stuk tekst dan kunt markeren voor u de webpagina mailt naar een collega of kennis? e-Trends toont hoe het moet.

Internet is de ultieme informatiebron. En dus vindt u er tijdens het surfen vaak interessante berichten terug. Als u die wilt delen met iemand, dan kunt u uiteraard het adres van de bewuste webpagina doormailen. Maar dan moet u er wel bij vermelden waar het precies over gaat. En soms moet u uw correspondent ook wegwijs maken op die webpagina, anders dreigt hij te verdwalen. Het zou echter heel wat gemakkelijker zijn als u bepaalde passages kon markeren. Zo is het meteen duidelijk waar u het over heeft en waar u de nadruk op wilt leggen. The Awesome Highlighter (www.awesomehighlighter.com) biedt die mogelijkheid. Het is eigenlijk een digitaal alternatief voor de traditionele fluostift.

Hoe werkt dit precies?

U surft naar de website van The Awesome Highlighter en in het invulveldje tikt of plakt u het adres van de bewuste webpagina. Daarna klikt u op de ‘Highlight Page’-knop. Even wachten en de pagina verschijnt in beeld. Uw muiscursor is nu veranderd in een markeerstift, en bovenaan treft u een knoppenbalk aan. Met de stift kunt u bepaalde zinnen aanduiden. Dat mogen meerdere tekstpassages zijn, maar ze moeten wel minstens drie karakters bevatten (een spatie geldt als een karakter). Per highlight geldt ook een maximumlimiet van 2000 tekens. De markeer-stift is standaard ingesteld als geel, maar via de toolbar kunt u drie andere kleuren kiezen. Leuk is dat u in een webpagina verscheidene kleuren door elkaar kunt gebruiken.

De juiste tekst selecteren, bleek bij onze tests echter niet altijd even evident. Door het lettertype te vergroten (dat doet u via ‘Beeld’, ‘In- en uitzoomen’ of via het wieltje op uw muis) lukte het ‘mikken’ gelukkig heel wat beter. Vervelender is dat we een aangebrachte markering doorgaans niet meer konden wissen. Dat kan in principe door er simpelweg op te klikken en ‘remove’ te bevestigen. In onze Internet Explorer (versie 8) lukte het ons bijna nooit, maar in Firefox hadden we hier geen problemen mee. Handig is overigens dat u via ‘add a note’ ook Post-It’s met een boodschap voor de lezer op de webpagina kunt aanbrengen.

Extra’s bij registratie

Als u klaar bent met markeren en notities plakken, klikt u bovenaan op ‘Done’. U krijgt dan een link die rechtstreeks naar de bewerkte versie van de webpagina verwijst: die kunt u gewoonweg doorsturen. The Awesome Highlighter is overigens onbeperkt te gebruiken zonder registratie. Als geregistreerde gebruiker geniet u echter een extra service: u kunt een lijst opvragen van alle webpagina’s die u al gemarkeerd heeft. Bovendien is er dan een integratie met andere diensten zoals Twitter mogelijk.

U kunt ook een handige add-on voor uw Firefox-browser downloaden. Hiermee hoeft u niet meer eerst naar de website van The Awesome Highlighter te surfen, telkens als u een webpagina wilt highlighten. Nog even dit: met deze dienst kunt u enkel echte tekst markeren. In een webpagina die gemaakt is met de ‘grafische’ Adobe Flash-technologie werkt de fluostift dus niet. Maar Post-It’s plakken, kan hier gelukkig nog wel. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content