Marianne Amssoms

Werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

Drie jaar na onze honderdste verjaardag feesten we bij BelCham weer zoals onze leden dat verwachten en verdienen. Tweehonderd genodigden verzamelen in de prachtige neogotische synagoge in de Lower East Side van Manhattan. Ja, ook hier is er knaldrang, want onze gemeenschap put zuurstof uit persoonlijke contacten en de kruisbestuiving van ideeën. Er is een gevarieerd gezelschap aanwezig. De veelbelovende starter Kwarts, groeiende bedrijven als Baobab en Inside Blinds, en de unicorn Deliverect schuiven mee aan tafel, naast gevestigde waarden als KBC en EY.

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Na een receptie bij Amerikaans president Joe Biden zijn wij aan de beurt. De premier verblijdt ons met inspirerende woorden over de aangehaalde trans-Atlantische relaties en de combinatie van innovatie, technologie en ondernemerschap, waarmee België sterke troeven kan uitspelen. De resultaten spreken voor zich. Geslaagde expansies over de plas van de BelCham-leden Juunoo, Serax, SpotIt, Nobi en CitizenLab getuigen van Belgisch talent dat uitblinkt in diverse domeinen als duurzaamheid, design, cybersecurity, health- en govtech.

Ook het metaverse kan niet ontbreken op ons feest, waar Musketon en Artist Proof Studio unieke portretten tekenen van onze gasten die worden omgezet in een non fungible token (NFT). De mijne bewaar ik nu in mijn gepersonaliseerde digitale portefeuille.

Het gala biedt een mooie gelegenheid voor een terugblik op mijn tienjarige bestuursmandaat, vooraleer ik in 2023 de voorzittersfakkel doorgeef aan collega-bestuurder Charles-André Brouwers. Het voorbije decennium maakten 250 Belgische ondernemers gebruik van onze co-workingruimtes en acceleratieprogramma’s om hun Amerikaanse activiteiten te ontwikkelen. Ongeveer duizend jonge professionals startten hun internationale loopbaan via onze J1-visa en meer dan vierhonderd bedrijfsleiders vonden inspiratie in op maat gemaakte exploratiemissies over de hele Verenigde Staten. Deze week verwelkomen we er opnieuw tien als onderdeel van de VOKA Tech@Venture-missie.

Meer nog dan die indrukwekkende statistieken koester ik de buzz die ik voel, telkens wanneer ik onze co-workingruimte binnenwandel en de magie ervaar die gelijkgezinde dromers en doeners creëren door samen te denken en te werken. 2023 wordt een scharniermoment, want ook onze algemeen directeurs en zus-en-broerduo Valerie en Laurence Van den Keybus maken zich op voor een nieuw hoofdstuk, na BelCham de voorbij vier jaar met verve te hebben geleid. Onze missie is relevanter dan ooit, want ik ben ervan overtuigd dat connectiviteit de enige weg vooruit is in onze steeds dieper gepolariseerde wereld. Bij BelCham zien we dagelijks hoe Belgisch talent en Amerikaanse kansen zich op een veel grotere schaal vermenigvuldigen tot exponentiële groei.

Ik ben ervan overtuigd dat connectiviteit de enige weg vooruit is in onze steeds dieper gepolariseerde wereld.

Volgende week: Pieter Verstraete in China

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content