Manager van informatierevolutie

“In een jaar wordt nu bijna meer informatie gecreëerd dan in de 2000 jaar voordien,” zegt Geert Van Peteghem. Dat heeft zo zijn gevolgen voor EMC Belux, dat gegevensopslagsystemen levert.

Countrymanager bij een Amerikaanse multinational hoeft geen kruis te zijn, valt af te lezen van Geert Van Peteghem, die sinds januari 2006 vanuit Diegem EMC Belux leidt. EMC is de wereldtop in gegevensopslagsystemen, met IBM en HP als grote concurrenten. Een wereld die niet langer draait om snellere schijven, maar om het beheersbaar houden van de informatie. “Zorgen dat niet-relevante gegevens efficiënter of helemaal niet worden bijgehouden,” aldus Van Peteghem, een liefhebber van tourmachines sinds hij zijn carrière begon als redacteur bij het magazine Motoren en Toerisme.

“In 2006 wilden we ongeveer dubbel zo snel groeien als de 7 à 8 % van de markt. Dat hebben we ook gedaan,” zegt Van Peteghem, die met EMC Belux op 13 % uitkwam. EMC is al vijftien jaar aanwezig in België en heeft voor zijn opslagsystemen meer dan 500 klanten, onder wie vier vijfde van de Belgische banken. Een deel van het zeventigtal nieuwe gebruikers is overgekomen van concurrenten, maar er is nu ook groei bij middelgrote en kleine organisaties. Het gevolg is dat Van Peteghem veel tijd heeft gestoken in de aanwerving van 23 medewerkers. In Luxemburg kwam er zelfs een nieuwe organisatie bij, EMC Professionnels du Secteur Financier.

Drie maanden trok Van Peteghem uit om zijn organisatie te leren kennen en mee te trekken naar de klant. “Verfrissend, ik had een aantal jaren geen eindklanten meer gezien,” zegt Van Peteghem, die voordien verantwoordelijk was voor het Noord-Europese netwerk van partners die EMC-oplossingen integreren.

Zijn job wordt niet gemakkelijker door de snelle diversificatie van EMC, dat in de jongste vier jaar onder meer Legato (back-up), Documentum (contentmanagement), Smarts (diagnostiek), VMware (virtuele besturingssystemen) en beveiligingsbedrijf RSA Security overnam. Sommige van die bedrijven hebben hun eigen Belux-organisatie. Anderen, zoals RSA Security, de grote concurrent van Vasco uit Wemmel, moeten ze nog uitbouwen.

De 138 Belgische en 32 Luxemburgse medewerkers van Van Peteghem hebben alleen met verkoop- en implementatie, klantendienst, marketing, financiën en personeelszaken te maken, niet met de ruim honderdkoppige Mechelse ontwikkelingsgroep, een van de twee researchteams achter de snelstgroeiende Centeraproductlijn van EMC.

Een servicebedrijf zoals EMC Belux gaat over efficiëntie. “80 % van de zaken draait goed, maar we streven naar 95 %. Ik had gehoopt dat we al verder zouden staan, maar we zitten slechts aan 82 à 83 %,” zegt Van Peteghem, die een tiental dagen spendeerde aan leadership development en andere cursussen van de EMC University, het eigen opleidingsinstituut. “Timing is belangrijk,” ondervond hij. “Je kan niet alles in één keer doen. En als je organisatorische wijzigingen doorvoert, moet je weten wanneer je wat communiceert. Ik ben een groot voorstander van openheid en kom wel eens te snel met nieuws dat daarna verandert.”

Zelf draagt Van Peteghem niet onaardig bij tot de informatie-explosie. Vier jaar geleden al ging de gepassioneerde amateurfotograaf digitaal met de eerste betaalbare Nikon body, de D70. Zelfs zijn kinderen, amper twee, zes en zeven, beginnen al foto’s te schieten.

GEERT VAN PETEGHEM (EMC BELUX)

IS: algemeen directeur van EMC Belux.

VRIJE TIJD: touringmotoren, fotografie.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content