W im Vandamme doet het op zijn eigen manier. In zijn roomwitte smaakpaviljoen met modern maritieme inrichting aan de haven van Zeebrugge wordt op niveau getafeld, wars van aanstellerig gedoe. Hier lopen geen wijsneuzerige wijnkeldermeesters of lastige maîtres d'hôtel, maar wel kordate, in het blauw geklede diensters. En dan is er het bord: daarop liggen smakelijke bereidingen, mooi gepresenteerd maar verstoken van tierelantijnen. Lekker en comfortabel eten in een positieve sfeer: daar gaat het in ...

W im Vandamme doet het op zijn eigen manier. In zijn roomwitte smaakpaviljoen met modern maritieme inrichting aan de haven van Zeebrugge wordt op niveau getafeld, wars van aanstellerig gedoe. Hier lopen geen wijsneuzerige wijnkeldermeesters of lastige maîtres d'hôtel, maar wel kordate, in het blauw geklede diensters. En dan is er het bord: daarop liggen smakelijke bereidingen, mooi gepresenteerd maar verstoken van tierelantijnen. Lekker en comfortabel eten in een positieve sfeer: daar gaat het in Maison Vandamme over. Maison Vandamme werd in 1989 door de piepjonge Wim Vandamme geopend. Achttien maanden later gaf Michelin een ster. De Franse gids had blijkbaar vertrouwen in de jongeman. Voor Wim kwam die ster vroeger dan verwacht. Hij bleef gelukkig met de voeten op de grond, is gewoon in dezelfde trend voortgegaan en heeft de zaak leuk weten te houden. Maison Vandamme moet het hebben van lekkerbekken met een tweede verblijf aan de kust en van zakenlieden uit de regio, waarbij nogal wat Japanners. Kenmerkend voor Maison Vandamme is de gastvrijheid (ook kinderen zijn welkom) en de bereidingen, waarbij de aandacht naar de smaak gaat en niet naar de omlijsting. Wij waren in de gelegenheid om van een gepersonaliseerde versie van het prestigemenu te genieten (90,48 euro of 3650 frank), begeleid door memorabele wijnen. Maison Vandamme heeft een brede wijnkaart, die zijn oorsprong heeft in een uit de hand gelopen liefhebberij. Het feest begon met delicate hapjes, zoals ganzenlever met appelsla en pijnpit met truffelvinaigrette. Het glas werd gevuld met een goudkleurige Casa Lapostolle Cuvée Alexandre Chardonnay '96 als indrukwekkende, krachtige en evenwichtige Chileense wijn (62 euro of 2500 frank). Hierbij gingen het tijmsausje en de op de huid gebakken zeebaars met heerlijke, handgepelde Zeebrugse garnalen wonderwel. Gebakken nieroogkreeftjes met bloemkoolroom en Iraanse Oscietrakaviaar volgde en wist opnieuw te verrukken, mede door het gezelschap van een glaasje Riesling Clos Saint-Hûne van Trimbacht '94 (95,44 euro of 3850 frank). Het fraaie zuurgehalte en de mineralen gingen prachtig bij de bereiding met kaviaar. Met zorg gebakken sint-jakobsschelpdieren kregen het gezelschap van risotto van kingkrab en een naar onze smaak te zure dragonsaus. De duif die volgde was weer op-en-top: succulent vlees opgediend met groenten, geplet bintje met olijfsnippers en een kriekbiersausje. Drie kleine nagerechten sloten deze bijzondere maaltijd af: rode vruchten in kokosmelk, banaan met gember en chocoladeroom en verloren brood met aardbei en vanilleroomijs. Laat Wim maar doen! Pieter van Doveren