Magische interclubs

De interclubformule is beproefd en blijft aanslaan.

Op 22, 23 en 29 april 2006 werden de interclubs gespeeld. Met succes: 360 ploegen en zowat 3500 spelers. Kwalificaties tijdens het voorlaatste weekend van april, finales op zaterdag 29 april. “Kwantitatief hebben we alle records gebroken,” zegt Jasper van Berkel van de Belgische golffederatie, die na consultatie van de clubs de beste formule heeft gevonden. En de juiste timing. “We speelden de interclubs al eens na de zomer, maar dan waren de spelers na al die competities een beetje moe. Bovendien organiseren de clubs dan ook meer toernooien dan in de lente, omdat de terreinen er beter bij liggen. Interclubs na de winter weken groot enthousiasme los na het dode seizoen: de teams trainen dan volop en hebben iets om naar uit te kijken.”

Al vier jaar lang wordt in elke divisie een finaledag georganiseerd. In de eerste divisie ging het feest al voor de derde keer door op Het Zoute, na een eerste keer op Rigenée. “Ook volgend jaar gaan we naar Het Zoute voor de eerste divisie,” kondigt Van Berkel aan. “De andere finales vonden dit jaar plaats in Rinkven, Rigenée, Latem, Hainaut en la Bruyère. De deal met de clubs is duidelijk: wie het eerste weekend organiseert, krijgt de finale niet. Natuurlijk willen alle clubs de finale. Dan is hun terrein maar één keer bezet, en het is goed voor de uitstraling.”

Ondertussen zit de sfeer er goed in. “De clubs krijgen veel toeristen over de vloer, en het onthaal is altijd uitstekend. En dan volgt de anticlimax: zodra het glas na de wedstrijd leeg is, haasten de deelnemers zich naar hun club voor de traditionele interclubavond.”

Op technisch gebied besliste de golffederatie om drivers met trampoline-effect nog niet te verbieden, zoals voorgeschreven in het nieuwe reglement van de Royal and Ancient, dat dit jaar in de Federal Tour (competities voor kleine handicaps) al van toepassing zal zijn. “Drie mensen zijn permanent ter beschikking van de clubs om eventuele problemen op te lossen. Ze zijn daarvoor zelfs op hun gsm bereikbaar,” zegt Van Berkel. “Hoe dieper je in de divisies zakt, hoe vaker er over regels wordt gediscussieerd. Zo was er iets dat je helemaal niet banaal kunt noemen: op de vijftiende hole wisten twee spelers niet meer wat de score was na de tiende hole. Ze belden om te vragen wat ze moesten doen. Er was daarover al eens een uitspraak gevallen, en die stelde drie mogelijke oplossingen voor: de wedstrijd opnieuw beginnen, een hole spelen die de kwestie beslechtte, of de beslissing laten vallen op de putting green. De spelers raakten het eens: de speler die na de tiende hole aan de leiding stond, werd uitgeroepen tot winnaar.”

Alle resultaten op www.golfbelgium.be.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content