Magazijnbouwer zoekt kunstenaars

Wie stalen loodsen produceert, wint als bedrijf niet snel een schoonheidsprijs voor vormgeving. Het bouwbedrijf Noesen uit Antwerpen looft er dan maar zelf een uit.

We schrijven eind negentiende eeuw. Laurent Noesen is zijn thuisbasis in het groothertogdom Luxemburg moe, en besluit zijn geluk in de Verenigde Staten te beproeven. De oceaanstomer brengt hem naar het grauwe Pittsburgh, het hart van de staalnijverheid. Enkele jaren lang leert hij er de stiel, keert terug naar Europa, en begint in 1920 zijn eigen bedrijf in Antwerpen, gespecialiseerd in de handel van ijzer en staal. De zaak groeit uit tot een constructeur van containers, en goed tachtig jaar na de start is Noesen toeleverancier voor de automobielsector, fabrikanten van kantoormeubilair en machinebouwers.

In de jaren zeventig – zoon Jacques Noesen leidde intussen al een aantal jaren het bedrijf – werd de afdeling industriebouw opgericht, die magazijnen, loodsen en andere industriële gebouwen neerplant. Ook begonnen ze naast de staalhandel met de verkoop van lasapparatuur en -materialen. Intussen is kleinzoon Laurent Noesen gedelegeerd bestuurder. “Ik was zeker te jong toen ik op mijn 27ste aan het hoofd kwam van Noesen,” geeft hij toe. “Ik werkte sinds 1993 in het bedrijf, maar moest plots de leiding op mij nemen toen mijn vader in 1996 overleed. Gelukkig heb ik me niet van de ene dag op de andere moeten profileren als aannemer. Ik werd omringd door werknemers die samen met mijn vader de bouwafdeling hadden opgericht.”

Vroeger waren de magazijnen lege dozen. Vandaag gaat Noesen veel verder. “We helpen de klanten in hun zoektocht naar grond, we lossen problemen op inzake milieureglementeringen en staan in voor de grondwerken, de montage en de sleutel-op-de-deur-afwerking van de gebouwen. Ook de beveiliging, de informaticabekabeling en de beplanting nemen we desgewenst voor onze rekening.”

Noesen draait een omzet van 10 miljoen euro en heeft veertig medewerkers in dienst, maar groeicijfers en commerciële activiteiten zijn niet het enige wat de dertiger aan het hoofd ervan bezighoudt. Sinds 1989 reikt het bedrijf de Noesen-prijs uit voor het beste kunstwerk dat studenten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen maken. “In de loop van het jaar maken studenten van het departement beeldende kunst een kunstwerk in staal. Het beste wordt gekozen door een professionele jury. Het bekroonde kunstwerk kopen wij dan aan.”

Melanie De Vrieze [{ssquf}]

“De klant is veeleisender geworden. Vroeger waren onze loodsen lege dozen; nu zoeken we de grond, checken de milieunormen en doen zelfs de beplanting.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content