Made BY India

Antoine Moreno Freelancejournalist

Haar vader is mohammedaans, haar moeder koptisch en haar opvoeding springt haasje-over tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. Uit dat culturele patchwork heeft de architect en meubelontwerpster India Madhavi het beste weten te halen. Portret van dé fusiondesigner van het moment.

Showroom India Madhavi: 3 rue Las Cases, 75007 Parijs.

Het staat zwart op wit in het magazine Vogue: India Madhavi wordt de nieuwste ster aan het designerfirmament. Madhavi voldoet immers aan een dubbele voorwaarde: ze heeft talent en kan prat gaan op eersterangs bestellingen. Met etherische boetieks voor kanjers uit de luxebranche ( Joseph, Givenchy, Eric Bergère en binnenkort ook laarzenmaker Tod’s) verwierf ze de voorbije twee jaar al een enorme bekendheid.

Ze deed dat nochtans op discrete wijze, want India Madhavi tekende nooit voor grote, hippe meubelfabrikanten als Cappellini of Kartell en maakt ook geen deel uit van de familie van designers waar de magazines om vechten.

Showroom in Parijs

Met de opening van haar eigen showroom in Parijs wordt die achterstand evenwel ingehaald en bevestigt India Madhavi haar signatuur: die van een tekenares die er plezier in vindt om sobere, ludieke vormen uit te vinden in keramiek, notelaar, ebbenhout of iroko. Verwonderlijk is dat er in haar tentoonstellingsruimte geen polycarbonaat of schuimplastic te bespeuren valt, toch twee industriële materialen waar jonge ontwerpers graag naar teruggrijpen.

“Iedereen doet het tegenwoordig met plastic. Het is niet nodig daar nog een schepje bovenop te doen,” zegt ze, staande voor haar halvemaan-pronktafeltje in sapelli, een sublieme Afrikaanse houtsoort.

Iets verderop staat de lage bluff-tafel, die met haar kleurschakeringen doet denken aan het elegante Amerikaanse design van de jaren vijftig. Een mengeling van ascese en fantasie om de tijdgeest te vatten zonder toegevingen te doen aan de heersende mode. Een zekere neiging ook tot classicisme en natuurlijke bestanddelen, helemaal in de lijn van Christian Liaigre, waarvan ze zeven jaar lang de artistiek directeur was.

Lou Reed is een fan

In 1999 ging Madhavi voor eigen rekening werken (met de oprichting van haar agentschap imh interiors). Belangrijk daarbij was een etentje in Londen met Jonathan Morr. De Amerikaanse zakenman haalde in het midden van de jaren negentig het imago van het hotelwezen van onder het stof, toen hij samen met Ian Schrager (die ontelbare hotels met Philippe Starck realiseerde) een meer eigentijds hotelkader ging ontwikkelen voor een cliëntèle dat genoeg had van de onpersoonlijke ketens.

Morr stelde de jonge vrouw voor om de meubels voor zijn Londense appartement te ontwerpen. Die test mondde al snel uit in een bestelling voor het Townhouse in Miami. Dat schitterende hotel met tachtig kamers werd met een klein budget helemaal opgetrokken in rood en beige en opende in september 2000 de deuren. Het past volledig in de atmosfeer van sea, sex and sun die de befaamde Amerikaanse badstad kenmerkt.

Het duo Madhavi-Morr deed er meteen nog een schepje bovenop met de APT-nachtclub in Manhattan, de tegenpool van de zonnige sfeer van het Townhouse. “Ik was toen net van een baby bevallen, was zeer moe en voelde me helemaal vervreemd van het nachtleven. Ik heb aan Jonathan voorgesteld om een bar te ontwerpen met het interieur van een appartement, inclusief meubelen, schilderijen en behangpapier aan de wanden. Iets helemaal anders dan het cliché van de New Yorkse loft.” Het concept sloeg meteen aan. Zanger Lou Reed bracht er de nacht door en APT groeide uit tot een ultraconfidentieel adres voor de nachtbrakers in de Big Apple.

Minipaleis uit zoutblokken

Nog voor Jonathan Morr heeft Madhavi inmiddels plannen klaar voor de New Bond Street, een sushibar van 300 vierkante meter naast het Paramount Hotel op Times Square. Daarvoor is de architect uitgegaan van een dubbele kleurencode, met groen (wasabi) en felroze, “kleuren die tegelijk een sfeer van frisheid en het universum van de mangacultuur oproepen”.

In Philadelphia legt India Madhavi de laatste hand aan een restaurant en in Mexico opent binnenkort een nieuw hotel de deuren – alweer in samenwerking met Jonathan Morr. Dat allemaal in afwachting van de inwijding van een minipaleis dat in zoutblokken wordt opgebouwd in de Siwa-oase in Egypte, waar nog een deel van haar familie woont.

“Dat is waarschijnlijk het enige land waar ik graag iets voor mezelf zou willen laten bouwen,” zegt Madhavi. “Frankrijk was voor mij nooit een plek voor een familiereünie. Ik heb heimwee naar een huis waar alle familieleden tijdens de weekends naartoe kunnen.”

Antoine Moreno

“Iedereen doet het tegenwoordig met plastic. Het is niet nodig daar nog een schepje bovenop te doen.”

(Ontwerpster India Madhavi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content