Maatwerk

Bedrijfjes die net iets meer dan een paar pc’s bezitten, hebben voortaan een leuk alternatief voor Windows NT : Novell.

Novell gaat tot op het bot om zijn dreigende terugval te stuiten. De marktleider in netwerkbesturingssystemen volgt zijn recente IntranetWare-introductie op met een versie voor de kmo. IntranetWare is het antwoord van Novell op de Internet-revolutie, die wil dat er geen verschil meer is tussen de communicatie binnen een bedrijf en tussen bedrijven onderling. De verwachting is dat binnen zeer korte tijd e-mail en andere bedrijfssystemen over dezelfde Intranet-/Internet-protocols zullen lopen. Novell richtte zich met het gesofisticeerde IntranetWare vooral op middelgrote tot grote bedrijven. IntranetWare voor het Midden- en Kleinbedrijf pakt het lagere segment aan en mikt op firma’s met pakweg vijf tot twintig computers. Dergelijke bedrijven hebben gewoonlijk geen informaticus in dienst, geen betekenisvol budget voor informatietechnologie en steunen voor hun aankopen op het advies van hun dealer.

DELEN.

Echte minibedrijfjes hebben eigenlijk helemaal geen bijzondere netwerkbesturingssoftware nodig. Windows 95 of Windows for Workgroups laten standaard toe om computers via een netwerkkaart en een kabel aan elkaar te koppelen in een zogenaamd peer-to-peer netwerk. Ze kunnen dan berichtjes uitwisselen en bestanden en faciliteiten (zoals printers) van elkaar gebruiken. Het is de eigenaar van elke computer die daarvoor de toestemming geeft. Voor enkele computers is dat prima, maar bij uitbreiding wordt dit problematisch : er is geen overzicht over wie waar (en voor wat) toegang heeft. Bovendien zijn de responstijden zwak. Novell schat dat wie tussen vijf en acht computers heeft gekoppeld, rijp is voor een systeem waarbij één computer uitsluitend als server wordt ingevoegd. Op die server kunnen dan de bestanden en programma’s worden geplaatst waar u gemeenschappelijke toegang toe wilt of gewoon zelfs alle bestanden en gemeenschappelijke faciliteiten, zoals printers.

IntranetWare voor het Midden- en Kleinbedrijf is daarmee een upgrade vanaf netwerkjes als Windows for Workgroups, Windows 95 of Lantastic en vanaf de vroegere “kleine” NetWare-versies als Novell Personal Netware of NetWare Lite. Het product brengt de erkende snelheid en betrouwbaarheid van de Novell-netwerken mee, maar is beperkter dan de volledige versie van IntranetWare omdat het bijvoorbeeld geen netwerken over verschillende sites heen kan beheren.

EENVOUD.

Product manager Jim Greene : “Het is een extensie van IntraNetware. We hebben er dial-out Internet-capaciteiten aan toegevoegd, de Novell Directory Services vereenvoudigd en het beheer ondergebracht in een nieuwe Novell Easy Administration Tool (NEAT).”

IntranetWare wordt vanuit Dos op zijn eigen server geïnstalleerd en neemt Dos-partitie en HTML-documentatie inbegrepen zo’n 170 MB in beslag. Het pakket draait in 20 MB Ram-geheugen, al is 32 MB aanbevolen.

De installatie is een niemendalletje, op voorwaarde dat de hardware van uw computers geen conflicten bevat. Bij de serveropstelling moet u normaal alleen de naam van uw organisatie en van de server ingeven. Aan gebruikerskant, met Windows-, Apple- of Unix-cliënten, kan u via de Quickstart Tool meteen de structuur van uw bedrijf invoeren (boekhouding, verkoop, directie, secretariaat) en daarin de gebruikers onderbrengen met hun eigen directory, netwerknaam en paswoord. Op die manier kan u de toegangsrechten binnen uw bedrijf overzichtelijk vastleggen. Voor het fijnere werk zoals het printerbeheer of het installeren van toepassingen schakelt u NEAT in. Het resultaat is een nette boomstructuur die alle “objecten” op uw netwerk, samen met hun eigenschappen, overzichtelijk maakt.

Aan toepassingen geen gebrek. Exact Software pikte wat extra promotie mee door zijn boekhoudpakketten officieel te laten certifiëren voor de nieuwe IntranetWare-versie, maar in principe moeten zowat alle Windows-programma’s die in een netwerk kunnen draaien op deze Novell-server te gebruiken zijn.

Novell wil zonder meer scoren met deze IntranetWare voor Middelgrote en Kleine Bedrijven. De troeven :

De prijs is bijzonder laag gehouden. Omgerekend in Belgische frank zal IntranetWare for Small Business vermoedelijk voor amper 11.000 frank in de winkel liggen (dat is een zogenaamde competitive upgrade-prijs vanaf… Dos of Windows de officiële richtprijs bedraagt 16.500 frank). Extra gebruikers kosten 1500 frank per kop. Het aantal gebruikers is beperkt tot 25.

Inbelfaciliteit. Medewerkers kunnen vanop afstand op het netwerk inbellen en bestanden opvragen via de inbegrepen NetWare Connect software. Dat is ook voor Novell schitterend. Zijn dealers kunnen daardoor desgewenst bij de klant inbellen en vanop afstand netwerkproblemen verhelpen. Op die manier kunnen zij zonder al te grote investeringen een onderhoudsdienst opzetten.

Uitbellen naar het Internet. Via dezelfde Connect-software kan u via de server naar het Internet uitbellen. Die verbinding kan maar door één gebruiker tegelijk worden benut, maar ze vermijdt dat die intussen zijn eigen telefoonlijn bezet. Een Netscape Navigator browser is meegeleverd.

Groei. Voor zowat 23.000 frank (nu) kunnen gebruikers later upgraden naar de gewone IntranetWare, zonder daarvoor hun netwerk overhoop te moeten gooien.

Voeg daarbij nog de eenvoud van installatie en beheer en Novell presenteert hier een aantrekkelijk alternatief voor Microsoft Windows NT.

BNL

INTRANETWARE VOOR DE KMO Een goed geformuleerde set faciliteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content