Maal zes met X3

Sage wil in drie jaar in België verdubbelen tot zo’n 10 miljoen euro omzet en over tien jaar zelfs uitkomen op 30 miljoen euro. Van de groei in zijn bestaande producten – 6,5 procent vorig jaar – zal die stijging niet komen. Maar Sage stapt met een nieuw product in een nieuw segment: de middelgrote ondernemingen, in directe concurrentie met SAP, Oracle en Microsoft. “Onze klanten willen meer gesofistikeerde oplossingen”, zegt chief executive officer Paul Walker. Sage doet de omgekeerde beweging van Microsoft, Oracle en SAP, die geprobeerd hebben om af te dalen in de markt, met wisselend succes. Microsoft stopte in november met de distributie van Office Accounting, een pakket dat recht tegen de machtsbasis van Sage was gericht, de 5,3 miljoen klanten met kleine en instapsystemen. Walker: “Het bewijst dat Microsoft het moeilijk vond om zich lokaal aan te passen.”

Het nieuwe pakket, Sage ERP X3, is afkomstig van Adonix, een Franse overname uit 2005. Sage vindt het product nu volwassen genoeg om er een nieuwe, internationale organisatie voor te creëren. “X3 is ontwikkeld als een wereldwijd platform. Daar hoort een wereldwijde aanpak bij”, zegt Walker. De vroegere baas van Sage France, Christophe Letellier, leidt de nieuwe organisatie. Communicatie, marketing, R&D, productontwikkeling en consultancy worden centraal gestuurd. Landelijke managers in een ‘governance board’ moeten de voeling met de lokale realiteit bewaken. Implementatie en distributie lopen via partners, die Sage trouwens aanmoedigt om verticale toepassingen te schrijven op een van de vier basisplatformen van X3 – voor productie- en procesindustrieën, distributie en diensten.

Sage verwacht vooral in de opkomende markten door te breken, waar het met zijn populaire producten moeilijk voet aan de grond krijgt. Walker: “In China en India is er geen vraag naar instapsoftware voor kleine bedrijven. Arbeidskracht is er nog goedkoop en een belastingregime dat kleine bedrijven aanmoedigt om boekhoudprogramma’s te kopen, ontbreekt. Maar X3 vult daar wel de gesofistikeerde noden in van behoorlijk grote firma’s. In die landen kunnen we echt upmarket gaan.” Sage heeft een vestiging in India, een kantoor in Sjanghai en activiteiten in Rusland.

Logica is de eerste wereldwijde integrator om X3 te distribueren, hoewel nog niet in België. Toch verwacht Sage Belux-baas Philippe Tailleur veel van X3. “Het is een interessant product voor filialen van multinationals. En daar heeft België er nogal wat van”, meent hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content