‘Maak je handen vuil’

“Als leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie. Niet woorden maar daden creëren vertrouwen.” Wijze woorden van jonge leider Katrien Reynders-Frederix, die ze opstak van haar mentor Isabella Lenarduzzi.

KATRIEN REYNDERS-FREDERIX (35) – ISABELLA LENARDUZZI (50)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

KATRIEN REYNDERS-FREDERIX. “Ik ben senior project manager bij PRA Health Sciences, een dienstverlenend bedrijf met vestigingen in meer dan tachtig landen. Onze klanten zijn farma- en biotechnologiebedrijven die projecten in het domein van klinische studies willen uitbesteden. Ik heb de eindverantwoordelijkheid over de projecten en leid een multidisciplinair en internationaal team. De job is ongelooflijk uitdagend en gevarieerd.”

ISABELLA LENARDUZZI. “Ik ben een sociale onderneemster met zowat dertig jaar ervaring in werkgelegenheid, opleiding, ondernemerschap en de gelijkheid van mannen en vrouwen. In 2007 heb ik daarvoor JUMP gelanceerd, met als slagzin ‘Promoting gender equality, advancing the economy’ om de gelijkheid, vooral dan op professioneel vlak, tussen mannen en vrouwen te versterken.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

KATRIEN REYNDERS-FREDERIX. “Ik wil blijven werken aan persoonlijke groei en mijn managementvaardigheden aanscherpen. Er zijn talrijke workshops met veel theorie, maar dat is vaak onvoldoende.Door de handen uit de mouwen steken, je handen vuil te maken, leer je het meest. Een mentor kan je inzicht geven in je blinde vlek en begeleiden. Een ander pluspunt van dit project is het samenbrengen van young leaders uit diverse sectoren.”

ISABELLA LENARDUZZI. “Met JUMP heb ik de gelegenheid gehad om gedurende twee jaar een mentorprogramma van de Europese Commissie te coördineren. Dat was zeer inspirerend en ik was soms bijna jaloers op de positieve interactie die zich vaak ontwikkelde tussen de mentor en de mentee. Dat wou ik ook doen. In de praktijk ben ik eigenlijk al mentor van heel wat vrouwen en mannen, maar dan in een minder officiële omgeving.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

KATRIEN REYNDERS-FREDERIX. “Vroeger stond ik amper stil bij het aspect ‘vrouwelijk leiderschap’. Studies tonen aan dat een juiste balans tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap een positieve impact heeft op de operationele performantie en zelfs cruciaal is om uitdagingen aan te gaan. Ik ben ook erg geboeid door het ondernemerschap en wil graag in mijn bedrijf een boegbeeld zijn voor intrapreneurship.

ISABELLA LENARDUZZI. “Katrien heeft het profiel van een intrapreneuse, iemand die zich in een organisatie ondernemend gedraagt. Ik heb haar geholpen de gevolgen en de risico’s goed in te schatten. In afwachting van een mogelijk eigen initiatief is het belangrijk voor haar om een werkomgeving te kiezen waar ze haar talenten voluit kan ontplooien, haar engagement kan tonen evenals haar zin voor initiatief.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

KATRIEN REYNDERS-FREDERIX. “De gesprekken hebben me bewuster gemaakt over mijn persoonlijke stijl. Zo blijkt participatief leiderschap broodnodig in een complexer wordende economie. Door mensen de ruimte te geven om initiatieven te nemen en te betrekken bij de besluitvorming, kan je als manager dichter op de bal spelen, beter risico’s inschatten en betere beslissingen nemen.”

ISABELLA LENARDUZZI. “Katrien en haar echtgenoot zijn een koppel dat — met nog kleine kinderen in het gezin — als man en vrouw op gelijke voet samenleeft. Ik vind het belangrijk om deze nieuwe generatie beter te leren kennen, om het aanbod en de programma’s van JUMP hierop af te stemmen. Het is een heel inspirerende oefening.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd?

Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content