MAAK EEN DIGITALE RECORDER VAN UW PC

Het kost geen 100 euro om uw pc om te bouwen tot een televisie met digitale recorder. In de recentste modellen behoort die functie zelfs tot de basiseigenschappen van de computer.

Televisie op de pc? Bij een gedeelte van de nieuwe pc’s zit die mogelijkheid er al standaard ingebouwd. “Meer dan de helft van de desktopcomputers en ongeveer 30 % van de portables zijn nu uitgerust met een tv-kaart,” horen we bij Media Markt. “De stormloop is echter nog niet begonnen,” weet Didier Henaux, hardwarespecialist bij Fnac. “De mensen weten wel dat het bestaat, maar ze aarzelen nog om televisie te installeren op hun computer.”

Veel gebruikers weten bijvoorbeeld niet dat de tv-kaart (tuner) meer kan dan de tv-programma’s weergeven die via de kabel of de antenne binnenkomen. De pc kan ook dienst doen als hoogwaardige digitale recorder met zeer geavanceerde functies (uitgestelde opname, kopiëren van VHS-cassettes naar dvd, videomontage…).

Tot de pc’s die de originele tv-functie aanbieden, behoren de Media Centers, opgebouwd rond een variant van Microsoft Windows XP. Deze toestellen werken met een afstandsbediening en lijken op recorders. Veel succes oogsten ze nog niet. Ze zijn beschikbaar vanaf 800 euro.

De installatie van een tv-tuner is een onschuldige ingreep waar geen doorgedreven computerkennis voor nodig is. Het minimumbudget start bij 40 à 50 euro. “Je mag natuurlijk geen mirakels verwachten bij zo’n prijs. Instapoplossingen laten het vaak afweten op de afstandsbediening en bieden zelden een kwaliteitsvolle decodering,” waarschuwt Didier Henaux. “Vergelijk het met digitale fotografie: een goedkope tv-tuner kan het beeld vervormen of de kleuren minder goed weergeven.” Om frustraties te vermijden verdient het dus aanbeveling een model te kiezen dat beschikt over krachtige chips, die analoge signalen van tv-uitzendingen in de beste omstandigheden kunnen omzetten naar digitale taal voor de computer. Reken op gemiddeld een goede 100 euro voor kaarten van het Pinnacletype, die ook andere voordelen bieden zoals directe toegang tot het internet en een massa aansluitingsmogelijkheden. Als uw pc geen plaats meer heeft voor een tv-kaart, kunt u kiezen voor een extern kastje dat u via de USB-aansluiting aankoppelt (vanaf 50 euro).

Krachtige computer

In theorie kunnen tv-tuners de pc transformeren tot een digitale recorder. Voor de opslag hebt u de harde schijf. U beschikt dan wel best over een krachtige computer en een krachtige tv-tuner om schokken in het beeld en problemen met de synchronisatie tussen beeld en klank te vermijden. Een computer die meer dan drie jaar oud is, lijkt ons niet meer geschikt voor deze operatie. Houd er ook rekening mee dat Windows niet werd ontworpen om 24 uur per dag te draaien zonder opnieuw op te starten. Op termijn kan de ononderbroken werking van de pc leiden tot disfuncties bij de opname van een uitzending op harde schijf, cd of dvd, of tot bugs in het systeem of in de tunersoftware.

De software speelt overigens een belangrijke rol. Goedkope oplossingen worden meestal geleverd met minder intuïtieve programma’s die over beperkte functies beschikken. De scherpste prijs is dus ook hier niet altijd de interessantste.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content