Luxeboetiek voor mensen met groene vingers

Elegantie nestelt zich tegenwoordig in de meest onverwachte plaatsen: met Secrets du Potager opende de Gentse Sophie Baudechon in Brussel een zaak waar tuin en boomgaard een sluier van verfijning meekrijgen.

Op het eerste gezicht lijkt Sophie Baudechon wel een topmodel. Alleen praat ze liever over zaaigoed en tuingerief en in haar gebaren herken je ook meteen de zorgzame handen van iemand die met aarde werkt.

Secrets du Potager, een luxeboetiek op een steenworp van het Jubelpark in Brussel, laat geen enkele twijfel bestaan over de rechtmatigheid van haar bestaan. Het is de cadeauwinkel bij uitstek voor mensen met groene vingers, maar ook een verrassingsboetiek en een expertisecentrum. “Mijn passie werd gewekt in de boomgaard van ons huis in de Provence,” vertelt Sophie Baudechon. “Ik ben dan op zoek gegaan naar leveranciers die speciale producten konden leveren voor het werk in de tuin – of dat nu een perceeltje is of een paar potten op een minuscuul balkonnetje.”

De authenticiteit en de hoogwaardige positionering van de vorig jaar geopende zaak kregen spoedig erkenning, niet alleen wegens de toegepaste prijzen, maar ook wegens de kwaliteit van de aangeboden waar. In Brussel en Wallonië zijn er al enkele winkels die zich bij het project hebben aangesloten. En ook het buitenland volgt: de producten van Secrets du Potager zijn intussen ook beschikbaar in Frankrijk en Luxemburg en zelfs op de prestigieuze Fifth Avenue in New York.

Geraffineerde zaaipakketjes

Meer dan 300 zaadvariëteiten voor de bioteelt – onder het label ‘Semailles’ -, werktuigen in eik, gemaakt door een Belgische houtdraaier, meubelen in elzenhout die als geen ander weerstand bieden tegen vocht en regen, schorten in linnen, gerei in koper, gordeltasjes en parfumverdelers, sublieme aarden potten… Je kunt uren doorbrengen in Secrets du Potager.

De verkooptopper van het moment zijn ‘De schriftjes van de moestuin’, een collectie zaaipakketjes in verschillende kleuren: groen voor basilicum, rood voor tomaten, oranje voor wortelen, bruin voor een speciale kindermengeling. In elk pakketje zitten vier zaadvariëteiten, vier koperen pootstokken, een potlood en een gebruiksaanwijzing van een 40-tal bladzijden. De zaaipakketjes zijn geschikt voor zowel beginnelingen als ervaren tuiniers.

De kleine kleipotjes, die even verder in de boetiek staan, ogen erg hedendaags en zijn onder meer geschikt voor tuinkruiden. Sophie Baudechon vertrouwde de aanmaak ervan toe aan het ambachtelijk atelier Vierkant. Het zijn echt kleine juweeltjes die, naargelang van de vorm van de pot of de schaal, in een vierkant geplaatst kunnen worden of naast elkaar op een vensterbank of balkon. Vier potjes en een schaal: 125 euro.

Initiatiestages voor de boomgaard

Bij de eiken gereedschappen, die geproduceerd worden door een houtdraaier van bij ons, treffen we onder meer een pootstok aan met markeringen op de punt – zodat de zaadjes precies op de juiste diepte kunnen worden geplant.

Secrets du Potager gaat in de toekomst ook initiatiestages voor de boomgaard aanbieden. En daarbij vergeet Sophie Baudechon, zelf moeder van drie kinderen, degenen niet die de toekomst van onze planeet zullen uitmaken. Speciaal voor de kleintjes bedacht ze het concept ‘Moestuin van de Kinderen’.

Serge Vanmaercke

Het nieuwe concept verleidt zowel ervaren tuiniers als beginnelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content