Luxe uit Limburg

Met ‘A One’ lanceerde Denis Van Esser bijna vijf jaar geleden een eigen luxehorloge. En momenteel legt hij de laatste hand aan een indrukwekkende juwelencollectie. Allemaal ‘made in Limburg’.

Denis Van Esser, afkomstig uit het Limburgse Ophoven maar momenteel actief vanuit de prestigieuze Hasseltse Kapelstraat, is dankzij zijn opmerkelijke designs incontournable geworden in de Belgische juwelierswereld. Ontwerpen is voor hem bijna letterlijk een tweede natuur: “Eigenlijk ben ik continu bezig met ontwerpen. Op mijn nachtkastje liggen pen en papier altijd klaar, zodat geen enkel idee verloren kan gaan. Sommige juweelontwerpen heb ik letterlijk gedroomd. Ook de klanten doen af en toe een duit in het zakje. Want zij vragen soms om complementaire stukken, wat de aanzet kan geven tot een nieuwe serie ontwerpen.”

Bij Van Esser staat het begrip ‘exclusief’ centraal. “Luxe is altijd exclusief. Een naam moet iets te betekenen hebben. Dat geldt zowel voor horloges als voor juwelen. Concreet wil dat zeggen dat ik mijn merk stevig in eigen handen houd. Ik verkoop mijn ontwerpen bewust alleen in de eigen winkel, hoewel er geregeld vraag is van andere luxeverkopers. Mijn ambitie is om een nationaal merk te worden, zowel op het vlak van uurwerken als juwelen.”

Allemaal beestjes

Momenteel werkt de Limburger aan een reeks oorbellen die in de tweede helft van het jaar op de markt zullen komen. “Het gaat om sieraden in de vorm van dieren. De serie kreeg de naam Noark mee – een verwijzing naar de ark van Noach.”

Dieren duiken trouwens ook op in de collectie manchetknopen die Denis Van Esser op de markt heeft gebracht. In totaal betreft het 168 uitvoeringen van verschillende dieren, waaronder eekhoorns, uilen, eenden, katten, kikkers, enzovoort. Het is waarschijnlijk de grootste collectie in de wereld van dierenmanchetknopen en daarom erg gewild bij verzamelaars. Ze zijn vervaardigd in goud en email en afgewerkt met edelstenen.

De huisstijl van Van Esser is ook onmiddellijk te herkennen in de collectie armbanden. Pronkstuk van de collectie is de fameuze Donatella, een grote armband met munten.

A One

Denis Van Esser verdeelt zijn aandacht gelijkmatig over juwelen en horloges. Zijn liefde voor uurwerken dateert van de tijd dat hij in een Zwitserse manufactuur werkte. “Toen al rees de idee om ooit een eigen horlogemerk op de markt te brengen. De realisatie van die droom heeft vanzelfsprekend nog jaren op zich laten wachten. Een horloge komt niet zomaar tot stand, er gaat heel wat voorbereidend werk aan vooraf. Ik wist ook meteen dat ik voor een luxehorloge zou kiezen.”

A One werd in 2002 gelanceerd: een prachtig staaltje van vakmanschap met een zwarte wijzerplaat, witte index, witte wijzer en rode secondewijzer. “Ook voor m’n uurwerken heb ik bewust voor het opperste segment van de markt gekozen. Dat wil dus zeggen gelimiteerde edities en uitsluitend verkoop via de eigen winkel.”

Denis Van Esser heeft met eigen ogen kunnen vaststellen dat dure horloges almaar populairder worden. Het aantal verzamelaars van luxehorloges groeit nog elke dag. Dit jaar lanceerde hij A New Moon, een uurwerk dat op de wijzerplaat ook de maanfases aanduidt. Van dit horloge bestaan er maar 28 exemplaren, maar ook nu heeft Van Esser alweer andere, nieuwe ideeën. “De volgende stap in mijn horlogecollectie wordt een chronograaf.”

De Limburger laat zijn horloges, net zoals de andere topmerken, in Zwitserland maken. “Goede vakmensen zijn schaars, een productielijn opzetten in België is gewoonweg onmogelijk. Maar het ontwerp van A One is wél volledig Belgisch, laat daar geen twijfels over bestaan.”

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content