Luxe overleeft de crisis

De nieuwbouw beleeft moeilijke tijden. De aanvragen voor bouwvergunningen zijn de jongste maanden in vrije val. Alleen het luxesegment biedt nog vrij goed weerstand aan de crisis.

In het hart, de geest en de portefeuille van de meeste particulieren die nog over de nodige middelen beschikken, is het heden ten dage al renovatie wat de klok slaat in de bouwsector. Op Batibouw, dat enkele dagen geleden de deuren sloot, werd dat gevoel nadrukkelijk aangewakkerd. De beroepslui van het vastgoed die er hun producten voorstelden, wedijverden er in creativiteit om de opwaardering van de woning op een gouden blaadje aan te bieden. De orderboekjes van de aanwezige exposanten lijken de trend te bevestigen.

Het budget dat de bezoekers tegenwoordig bereid zijn opzij te zetten voor hun keuken, hun badkamer, de isolatie of de domotica in hun woning, is in twintig jaar tijd verdubbeld. En dat stelt de bouwmarkt toch een beetje gerust.

De prijsverschillen voor de herinrichting van de woonruimte weerspiegelen het verschil in levensstandaard tussen de rijke en minder rijke lagen van de bevolking. Zo kon u in de Heizelpaleizen semiprofessionele keukeninrichtingen of badkamers met hamam, sauna of jacuzzi (en zelfs met alle drie) bewonderen waarvan de prijs die van een luxeberline vlot overtreft. Anderen nemen voor dezelfde functies dan weer genoegen met een budget van minder dan 10.000 euro.

Luxe heeft de wind in de zeilen

In de nieuwbouw, een sector die zwaar aangetast werd door het economische en fiscale klimaat, lijkt alleen het luxesegment niet al te veel geleden te hebben onder de daling van het aantal aanvragen voor een bouwvergunning. Vooral dan als we kijken naar de aanvragen die ingediend werden door particuliere bouwheren en niet door projectontwikkelaars.

In paleis 8 op de Heizel, waar de aannemers van nieuwe huizen samengebracht waren, staken twee exposanten er dit jaar bovenuit omdat ze, kwestie van nieuwe klanten te lokken, de inrichting van hun omvangrijke stand bijzonder goed verzorgd hadden.

B+villas is een bouwer van luxevilla’s die in het noorden van het land heel wat faam geniet. “Eigenlijk zijn we gespecialiseerd in architectuur: mijn vader was architect van opleiding. Hij voelde al vroeg de noodzaak aan om de dienstverlening aan zijn eerder gegoed clientèle uit te breiden. Mijn vader heeft zich toen toegespitst op de beheersing van de bouwkosten. Daar hebben we onze huidige expertise en kostenbeheersing vandaan, zelfs bij omvangrijke projecten. Tegenwoordig verzorgen we voor de bouwheer de hele opvolging van A tot Z tot aan de oplevering. We beloven onze klanten zekerheid en eerbiediging van het lastenboek, de planning en het budget zoals afgesproken, net zoals bij een sleutelklare woning”, zegt Kristof Vandepoel, commercieel directeur van de Brabantse onderneming. Maar hij ontkent niet dat de crisis het tempo van de nieuwe werven vertraagd heeft.

De ‘renovatiepool’ van de onderneming lijkt daarentegen goed koers te houden. Volgens de commercieel directeur brengt die activiteit nu al meer dan de helft van de omzet aan. “U kunt op Batibouw goed zien dat renovatie de wind in de zeilen heeft”, gaat Vandepoel voort. “Dat geldt ook voor ons, vooral omdat sommige klanten al dertig jaar geleden gebouwd hebben en zich nu aan aanzienlijke aanpassingswerken wagen. We gaan dan vaak na of hun renovatieproject niet duurder en zwaarder dreigt uit te vallen dan nieuwbouw. Een en ander hangt natuurlijk af van het project: het is erg moeilijk om de charme van een eeuwenoud hoevetje of een unieke locatie volledig te reconstrueren.”

Niet ver daarvandaan had de stand van het bedrijf Etienne Piron uit Aubel – niet te verwarren met Thomas & Piron – ook de allure van een echt huis, afwerking en meubels inbegrepen. De baas van de onderneming vertelt meteen waar het om gaat: de gemiddelde prijs van de villa’s die hij bouwt ligt tussen 400.000 en 450.000 euro, taksen inbegrepen, grond niet. We spreken dus over een totaalbudget dat kan oplopen tot 600.000 euro en in sommige regio’s zelfs meer.

“Onze bodemprijs ligt in de buurt van 300.000 euro en we halen plafonds in de grootteorde van 1,2 miljoen euro, vaak in Waals-Brabant, waar we almaar meer projecten realiseren enkel en alleen dankzij mondreclame”, voegt Piron eraan toe.

Onder de zowat 1000 exposanten die begin maart present gaven op de hoogmis van het residentiële vastgoed gaat een steeds grotere meerderheid duidelijk voor de rendabele en duurzame investeringen in wat tegenwoordig doorgaat voor de ‘vierde pensioenpijler van de Belg’, met name zijn onroerend goed. Het zijn ook duidelijk de meest gegoede eige-naars die de bouwsector aan zich wil binden, van de kelder tot de zolder.

Degelijk en duurzaam materiaal

Aan het slot van de 53ste editie van Batibouw, waar ondanks de crisis toch 310.000 bezoekers op afkwamen (onder wie een kwart professionals) bevestigde Geert Maes, de directeur-generaal van het organiserende FISA: “Of men nu renoveert of bouwt, geld steken in bakstenen is op dit ogenblik een grondtendens. De verhoogde aandacht voor duurzaamheid is voor de bezoekers ook geen prioriteit van voorbijgaande aard, maar een concept waarmee de professionals op de lange termijn rekening moeten houden.”

Een andere tendens die Maes aanhaalt is back to basics, waarmee hij verwijst naar de algemene voorliefde voor natuurlijke en degelijke materialen zoals hout en steen, zowel voor de ruwbouw als voor de afwerking. Ook daar zijn de bestekken dan ook navenant.

“Of men nu iets voorbijgaands of iets duurzaams neerzet, de prijs van de werkuren ligt vaak dicht bij elkaar. Men kan dan evengoed betalen voor materialen die mettertijd aan waarde kunnen winnen”, merkte een bezoeker op.

PHILIPPE COULÉE

Het budget dat men bereid is opzij te zetten voor de keuken, de badkamer, de domotica is in twintig jaar verdubbeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content