Luxe en rust hebben hun prijs

Koksijde is in tandem met zijn buur Oostduinkerke qua appartementen de nummer twee op de lijst van duurste kustplaatsen.

974 transacties in 2004: dat is nog een stukje hoger dan het al indrukwekkende plafond van 968, dat in 2003 werd bereikt. Koksijde blijft op de secundaire residentiële markt een florissante activiteit aan de dag leggen en bevestigt daarmee zijn derde positie achter de twee vaste waarden, de echte stad Oostende (1123) en het overgewaardeerde Knokke-Heist.

Het is een hele krachttoer voor een gemeente die, met een referentieprijs die piekte op 181.150 euro (+13 % in vergelijking met 2003 en +52 % over de voorbije vijf jaar), bovendien de duurste van heel de kust is geworden, weliswaar een (flink) stuk achter het ongenaakbare Knokke-Heist (320.000 euro).

Prijzen door het dak

“Die dure prijzen zijn niet meer dan normaal, vooral ook omdat de vraag niet aflaat,” zegt Dirk Coelus, zaakvoerder van het agentschap Immo Woestyn. “Sinds drie jaar wordt rechtstreeks op plan verkocht. Op dit ogenblik is het iets kalmer geworden, omdat er zo goed als geen aanbod meer is van nieuwe appartementen op de dijk en er moet worden gewacht tot de nieuwe gebouwen zijn afgewerkt.”

Over een paar weken is de renovatie van een gebouw uit de jaren vijftig voltooid. De appartementen met twee slaapkamers en een oppervlakte van 70 m2 zullen worden aangeboden voor 250.000 euro. En tot verbazing van de talrijke plaatselijke agenten vinden ook de tweedelijnsappartementen die op plan worden verkocht bijzonder snel een gegadigde, vaak tegen overtrokken prijzen: tussen 150.000 en 200.000 euro voor een middelgroot appartement van 65 m2 met twee slaapkamers.

Aangezien de concurrentie scherp is en het aanbod beperkt, worden de mooiste appartementen (drie slaapkamers en een oppervlakte tussen 100 en 150 m2) op de markt gebracht voor 300.000 tot 350.000 euro, of méér – als ze echt in de smaak vallen…

Oostduinkerke, zeldzame parel

Op enkele duinen afstand van Koksijde, het bruisende Franstalige bolwerk, trekt Oostduinkerke een in hoofdzaak Vlaams publiek aan, dat in de kleine badstad komt genieten van een natuurlijke omgeving die nog grotendeels aan de vraatzucht van de promotors is ontsnapt. “Hier vind je alle voordelen van een stad, zonder de nadelen,” zo vat Elodie Derhille van het agentschap Century 21 Lahousse samen. Van Koksijde naar Oostduinkerke gaan is vergelijkbaar met een sprong wagen van de Nieuwstraat naar de Brusselse Waterloolaan. Hier ademt alles luxe en rust uit…

Die bevoorrechte situatie heeft natuurlijk zijn prijs. En die wordt nog aangezwengeld door het beperkte aanbod van nieuwe vastgoedprojecten. “De vraag ligt veel hoger dan het aanbod,” bevestigt Elodie Derhille, “en de schaarse appartementen die op de dijk nog te koop staan, gaan peperduur van de hand. U moet minstens rekenen op 3750 euro/m2 en die prijs kan voor een zeer mooi appartement zelfs tot 5000 euro/m2 oplopen. Een appartement van 60 m2 met twee slaapkamers gaat al lang niet meer voor minder dan 250.000 euro weg. En ook die prijs kan opklimmen naar 300.000 euro!”

De kansen op meerwaarde zijn in Oostduinkerke zo groot dat de kopers niet (meer) aarzelen om terug te vallen op de tweede en zelfs de derde lijn, waar de prijzen gemiddeld rond de 2500 euro/m2 schommelen.

Verhuring zit in de lift

Een modern appartement met twee slaapkamers op de dijk wordt tegenwoordig verhuurd voor 2000 tot 2250 euro per maand in het hoogseizoen, een prijs die in het laag- seizoen terugvalt op 1000 euro. Appartementen met drie slaapkamers – eveneens op de dijk – worden verhandeld rond 2500 euro in juli-augustus (en ongeveer 1200 euro in de winter).

Voor luxeappartementen met alle comfort moet op de dijk gerekend worden met een huurbudget tussen 3500 en 4000 euro. Een villa bij de zee behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden, maar dan mag u niets verwachten voor minder dan 2500 euro per maand (3000 euro met tuin). Daartegenover staat dat dezelfde villa in het laagseizoen voor minder dan de helft kan worden gehuurd (tussen 1100 en 1200 euro).

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content