LUC VANSTEENKISTE

L uc Vansteenkiste (51 j.), gedelegeerd bestuurder van Recticel, is vasthoudend. Zijn loopbaan was makkelijker verlopen als hij het vaak zwalpende schip – producent van fijnchemicaliën, automotive, matrassen – verlaten had voor vreedzamere horizonten. Hij heeft het niet gedaan, werkte verder aan de modernisering en de strategiebepaling van Recticel en zag zijn inspanningen beloond met een succesvolle management buy-out in de zomer. De loyale relatie die Luc Vansteenkiste steeds onderhield met Generale Maatschappij en Gérard Mestrallet van het Franse hoofdhuis, Suez Lyonnaise vergemakkelijkten de uittrede als hoofdaandeelhouder van de franco-Belgen. Recticel werd een vriendelijke ontvlechting die een traditioneel deel van het Franstalige bedrijfsleven in Vlaamse handen brengt.

Dit jaar viert de charmante West-Vlaming zijn zilveren jubileum bij Recticel. Crisissen en naamsveranderingen waren in die eerste kwarteeuw nooit uit de lucht. Zelfs een getrainde belegger verliest het spoor als hij kangoeroet van PRB naar Gechem en later naar Recticel. In 1991 begon Luc Vansteenkiste als CEO met 6 miljard frank eigen middelen en 21 miljard frank financiële schulden. Na enkele maanden had hij 9 miljard frank eigen middelen en slechts 6 miljard frank financiële schulden. Twintig van de zestig fabrieken werden gesloten, 1500 mensen afgedankt. Recticel verloor slechts 1 miljard frank van zijn 27 miljard frank omzet. De hoofdreden voor Luc Vansteenkiste om vol te houden was dat Generale Maatschappij steeds bleef investeren in haar dochter.

Goeroes zeggen, je moet één ding doen: kiezen. Ofwel technologisch, ofwel marketingwijze, ofwel productioneel uitmuntend zijn. Recticel voert tegelijk deze drie hoofdstrategieën uit. Recticel is gefragmenteerd over vijf sectoren en twintig landen en boekt in die wirwar 36,7 miljard frank geconsolideerde omzet. De druk is sedert de zomer van de ketel, de 8970 medewerkers reageerden enthousiast en de beurskoers van Recticel is opgeveerd.

Luc Vansteenkiste is een ondernemerskind, senior was eigenaar-bedrijfsleider van een schoenfabriek met vijftig werknemers in Izegem. Vean, de managementvennootschap van junior, is genoemd naar het familiebedrijf. Luc Vansteenkiste begon in 1973 bij Eurofoam (PRB) in Wetteren, in de productie. Zijn talenknobbel en zijn internationalisme maakten hem tot een ambassadeur van PRB-Gechem. De ambassadeur is vandaag premier van Recticel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content