Luc Truyens (52): ‘Alles is hier veel groter’

Met dertig jaar op de teller is Luc Truyens een oudgediende bij ING. De langste periode bracht de West-Vlaamse bankier in eigen land door, in retail- en vooral commercial banking. Maar een buitenlands avontuur schrikt hem niet af. Tussen 2002 en 2004 werkte hij voor ING Australië, midden vorig jaar nam hij de uitdaging aan om ING Commercial Banking in Rusland te leiden.

Hoe belangrijk is Rusland voor ING?

LUC TRUYENS. “ING heeft zich na het uitbreken van de financiële crisis teruggeplooid op een aantal kernmarkten, voornamelijk in Europa. Rusland is een heel belangrijke franchise gebleven. ING zal er in 2014 twintig jaar aanwezig zijn. We hebben er geen consumentenbank, maar zijn er vooral een bedrijfsbankier. Zowel de belangrijkste Russische bedrijven als internationale bedrijven die in Rusland actief zijn, maken deel uit van het cliënteel. ING is de belangrijkste bank in Rusland in gesyndiceerde kredieten (waarbij verschillende banken samenwerken, nvdr.), gemeten naar aantal en bedrag. Daarnaast zijn we zowat de enige Benelux-bank die er nog aanwezig is.”

Zijn er veel Belgische bedrijven in Rusland?

TRUYENS. “Toch wel: Agfa, Van Genechten, Unilin, Dhollandia,… Rusland is een interessante markt. Er is een economische groei van 2 tot 3 procent, de noden aan goede infrastructuur en renovatie van gebouwen zijn groot, en er is een middenklasse die kwaliteitsproducten wil. Toegang krijgen tot de markt is echter niet eenvoudig. Er is een logge en trage administratie, en de mobiliteit is op sommige plaatsen problematisch. Ik raad ondernemingen aan hun huiswerk te doen, ter plaatse te komen, zich strikt te houden aan complianceregels, en daarna een oordeel te vellen. De fundamentals zijn goed.”

Wat zijn de grote verschillen tussen commercial banking in België en in Rusland?

TRUYENS. “Dezelfde trends die we in België zien, vind je ook in Rusland: meer ondernemingen diversifiëren hun bronnen van financiering door onder meer een beroep te doen op de kapitaalmarkten. Het verschil ligt in de dimensie: alles is hier veel groter, het feit dat het een eventgedreven markt is (grote overnames, nvdr), en dat er meer gebruikgemaakt wordt van complexe en gesofisticeerde financieringsstructuren.”

Hoe evolueert uw afdeling?

TRUYENS. “We groeien doordat we een aanpak op maat en goede oplossingen aan de klanten bieden. We investeren fors in goede processen en zullen dat blijven doen. Voor de internationale klanten betekent dit dat we hen waar ook ter wereld op een uniforme manier trachten te bedienen. We hebben voor de toekomst ook enkele lokale groeisectoren gedefinieerd, zoals de Russische havens, de medische en de agrosector. We verkiezen grote industrieën boven de kmo’s. Als je werk wilt maken van de Russische kmo-markt, moet je sterk lokaal aanwezig zijn. In een uitgestrekt land als Rusland zou dat gepaard gaan met zware investeringen, en dat is momenteel niet opportuun.”

En hoe valt het privé mee in Rusland?

TRUYENS. “Mijn echtgenote en ik wonen in Moskou, dat uitgegroeid is tot een heel internationale stad. Op het gebied van cultuur en ontspanning kom je hier niets tekort. Moskou is ook een heel nette en veilige stad. Het verkeer zit vaak in de knoop, maar de metro werkt perfect. Door de mobiliteitsproblemen is het vastgoed in het stadscentrum zeer duur geworden. Eigenlijk is Moskou een dure stad, die qua prijsniveau niet moet onderdoen voor het Westen. Alleen het klimaat went niet. Van november tot april ligt er sneeuw. De deur uitstappen bij -25°, het blijft telkens een aanpassing.”

P.C.

“Ik raad bedrijven aan hun huiswerk te maken voor ze naar Rusland komen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content