Loungen bij de private bank

Dominique Soenens Freelancejournalist

Met Fortis Commercial & Private Banking lanceert Fortis een gloednieuw concept om zijn meest vermogende klanten exclusief te ontvangen. De luxe uitademende loungeomgeving is van de hand van Glenn Sestig, de Gentse toparchitect die binnenkort ook een luxehotel opent in zijn thuisstad.

Minimalisme dat baadt in glamour en discrete luxe: dat is de idiosyncratische stijl van de Gentse architect Glenn Sestig en zijn partner Bernard Bvardk. Samen richtten ze onder meer Culture Club in Gent, de winkels van Xandres en Verso en de exclusieve privéclub Molotov Lounge in Antwerpen in. En nu zijn ze bezig met de filialen van Fortis Commercial & Private Banking, waarvan het eerste eind november opende in Brussel.

Het idee voor Fortis Commercial & Private Banking werd begin dit jaar al gelanceerd. “Het probleem was dat we vroeger in de verschillende landen voor onze privatebankingactiviteiten een hele reeks namen hadden,” vertelt Stephan Salberter, directeur commercial & private banking bij Fortis. “We hebben de filialen een warmbloedig lounge-uiterlijk aangemeten, omdat we vinden dat dit de juiste sfeer is om onze klanten te onthalen. Het zijn niet zomaar klanten, maar mensen die met ons over persoonlijke zaken komen spreken. Bovendien zijn het mensen die ook op allerlei andere vlakken een hoge vorm van luxe en comfort gewend zijn. Met dit loungeconcept willen we daaraan tegemoetkomen.”

Kapitaalkrachtige klanten

Dat Fortis zijn PB-klanten in de watten wil leggen, gebeurt uiteraard niet zomaar. De bank richt zich met zijn service op High Net Worth Individuals (vanaf 1 miljoen euro), een selecte groep kapitaalkrachtige klanten die geliefd zijn op de privatebankingmarkt. Naar schatting 65.000 Belgen zouden over een belegbaar inkomen van 1 miljoen euro beschikken, een groep die nog aan het toenemen is.

“Het is niet te ontkennen: 35 procent van de waarde in Europa komt van ondernemers. Er is een groeiend aantal entrepreneurs, maar daarnaast is er bij ons ook de traditionele haute monnaie. Dat zijn de twee grote klantengroepen waarop Fortis Private Banking zich richt,” aldus Stephan Salberter. Na Brussel openen er ook filialen van Fortis Private Banking in Antwerpen, Kortrijk, Gent, Parijs, Hongkong en Den Haag.

Sestig Hotel

Dat Glenn Sestig de wedstrijd won die Fortis uitschreef voor de herinrichting van zijn PB-filialen, is niet verbazingwekkend. Zijn in luxe en glamour gedrenkt, voor deze gelegenheid met blauw en grijstinten overgoten minimalisme past als gegoten bij het imago waar de bank op zoek naar was. Zijn zelfde strakke stijl is binnenkort te bewonderen in het hotel-restaurant in de Kortedagsteeg dat Sestig zelf opent in Gent. Het wordt volgens de architect een exclusief hotel met een interieur waarbij de gasten zich in Londen of Parijs zullen wanen.

“Dat kan geen probleem worden: onze stijl is altijd al kosmopolitisch geweest,” zegt Sestig. “Het gebouw in de Kortedagsteeg werd origineel getekend door Gaston Eysselinck. Een prachtig kubistisch gebouw, dat sinds vorig jaar een beschermd monument is. Ons chique minimalisme past er perfect. Op het gelijkvloers en op de kelderverdieping komt een restaurant dat evolueert naar een bar ‘s avonds. Daarboven komt een ruime lobby en drie grote suites: de Suite Quarante Huit, de Suite Edmond ( nvdr – genoemd naar de bouwheer van het pand, Edmond Van Waes) en de Sestig Penthouse.”

Gezellige luxe

“We hebben veel van het oorspronkelijke gebouw kunnen behouden, zoals de granitovloeren en de prachtige badkamers met zwarte mozaïektegels. Het personeel krijgt kledij van Kris Van Assche en we serveren iKi-bier, gebaseerd op groene thee. We hebben maar drie suites, dus brengen we iets extra’s. Maar het belangrijkste is dat mensen zich op hun gemak voelen. Daarom werken we met warme tinten, zacht licht en gordijnen. Het moet in de eerste plaats gezellig zijn.”

Het is niet het enige nieuwe interieur in Gent waar Sestig zijn stempel op drukt. Nog deze maand opent in de Ketelvest Make Up, de nieuwe club van Dirk De Ruyck, bij hippe nachtvogels bekend als de oprichter van de Culture Club en van de Eskimo- en de Belmondofuiven. Sestig richtte de club in, in een leegstaande ruimte die uit de twaalfde eeuw stamt.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content