“Loonindexering in Parijs gaan uitleggen”

“Crisissen hebben het voordeel dat je veel duidelijker de plussen en de minnen van een organisatie ziet”, zegt Alexander Dewulf, de gedelegeerd bestuurder van Cebeo. Op het grasperk voor het lage hoofdkantoor in de Noordlaan in Kuurne is een spreeuw in de weer. Het landelijke tafereel doet vergeten dat het behoorlijk winstgevende Cebeo de grootste distributeur van elektrotechnisch materiaal in België is, met een distributiecentrum in Moeskroen, 27 filialen en 332 miljoen euro omzet – ruwweg 35 procent van de markt, vóór Rexel, Lampencentrale en Cheyns. En dus meteen een graadmeter voor de economie.

“De achteruitgang in volume is 5 tot 10 procent”, zegt Dewulf, die focust op de activiteiten die wél nog sterk groeien – fotovoltaïsche cellen en warmtepompen bijvoorbeeld. “Wij volgen de evolutie van dag tot dag. Wij weten op elk moment welke merken voor- en achteruit gaan”, zegt Dewulf.

Een headhunter bracht hem op 1 april van vorig jaar bij Cebeo binnen om er Christian Bultiauw op te volgen, 37 jaar het boegbeeld van Cebeo en bij uitbreiding van de hele elektrotechnische sector in België. Cebeo behoort tot Sonepar Belgium, een 50/50-joint venture van een groep rond de familie Bultiauw en het Franse familiale Sonepar. “Onze eerste zorg was continuïteit. Ik heb drie maanden meegedraaid met Christian Bultiauw en vanaf 1 juli de operationele leiding overgenomen”, zegt Dewulf, die zich na zijn opleiding tot burgerlijk ingenieur aan de Militaire School opwerkte tot onder meer gedelegeerd bestuurder van EDS en van de Belgische informaticadienstentak van Siemens. Tot december 2007 leidde hij Nuon Belgium.

Personeelsbeleid staat hoog op zijn agenda. “Op de hoofdzetel in Parijs mocht ik al meteen uitleggen dat ik door de Belgische loonindexering 4,51 procent meer nodig had voor mijn personeelsbudget.” Dewulf is voorzitter geworden van de ondernemingsraad en trok in augustus Dirk Van Mechelen van bij Domo Industries aan als nieuwe humanresourcesdirecteur. Dewulf: “We zijn gegroeid door overnames. Dat betekent een grote verscheidenheid aan culturen en statuten.” Hij wil een hecht directieteam smeden en van daaruit verder omlaag werken. “We aligneren onze kosten op alle niveaus, extern en voor het personeel. We hebben het personeelsbestand van 670 met zo’n 2 à 3 procent verminderd, vooral door zachte maatregelen. Er zijn evaluaties. We praten met de minder goede performers. We proberen het kostenbewustzijn te stimuleren. Dat is een challenge in een bedrijf dat bijna altijd gegroeid is.”

Dewulf is een geboren netwerker. Hij is lid van De Warande en Top West-Vlamingen en heeft Cebeo laten aansluiten bij het VKW en Voka West-Vlaanderen. Cebeo huurt nu ook een loge bij Club Brugge. Die keuze is niet toevallig. Dewulf supportert voor de ploeg.

Alexander Dewulf (52)

Is: gedelegeerd bestuurder van Cebeo.

Vrije tijd: muziek beluisteren, lezen, fietsen, Club Brugge

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content