Logeren in béton brut

Frederic Eelbode medewerker Trends

De Woning Van Wassenhove is een van de belangrijkste creaties van Juliaan Lampens, ‘de Vlaamse Corbusier’. Het Museum Dhondt-Dhaenens verhuurt de woning in de zomer op Airbnb.

De Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem is een woning in ruw, onbekleed kistbeton, een creatie van Juliaan Lampens (90). “De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, een leraar met een hart voor moderne kunst en architectuur. Hij woonde er van 1974 tot zijn dood in 2012. De Universiteit Gent erfde de woning. De vakgroep architectuur pleitte voor een publieke bestemming voor het modernistisch icoon en gaf het in langdurige bruikleen”, vertelt Tanguy Eeckhout, de curator van het Museum Dhondt- Dhaenens (MDD).

Het MDD is een privémuseum dat is erkend door de Vlaamse overheid. De vaste collectie bestaat vooral uit schilderijen en beeldhouwkunst van kunstenaars als Gustave De Smet, Valerius De Saedeleer en Constant Permeke, die het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens vanaf de jaren twintig verzamelden. In 1967 richtten ze het museum op. Het MDD organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen met werk van binnen- en buitenlandse kunstenaars.

“Wij hebben interesse voor alle vormen van moderne en hedendaagse kunst”, legt Eeckhout uit. “De Woning Van Wassenhove is een absoluut meesterwerk en een voorbeeld van hoe de kunsten sinds de Latemse scholen blijven gedijen in de Leiestreek.”

Woonfunctie behouden

Het MDD renoveerde de woning en stelt haar ter beschikking van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die willen reflecteren in de rust van de Leiestreek. “Daar is het huis goed voor geschikt. Typisch voor Lampens is een open plan. Alle ruimtes lopen in elkaar over. Geometrische vormen structureren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek, het bureau een vierkant. Binnen doorbreekt de warmte van hout het beton. Heel bijzonder is de lichtinval. De zon schijnt binnen via het westen en het oosten, waardoor je de hele dag een bijzondere lichtwerking krijgt.”

Tot september kan iedereen de woning huren voor een kort verblijf via Airbnb. “We vonden het belangrijk de woonfunctie van de woning te behouden en er geen museum van te maken. Met de verhuur kunnen we bovendien de residenties betalen. De kosten en de baten zijn in balans, een win-winsituatie. De verhuur op Airbnb is trouwens een succes. Deze zomer zijn alle weekends volgeboekt en ook de midweken zijn bijna volzet.”

Eenvoud en transparantie

De meeste huurders zijn architectuurliefhebbers, vooral uit Vlaanderen. “De internationale interesse voor het oeuvre van Lampens stijgt. Onlangs publiceerde het vermaarde Japanse magazine A+U een special over hem. Eerder was er een interview met Lampens en de gezaghebbende kunstcurator Hans-Ulrich Obrist. Niet mis voor een architect die vooral huizen in Oost-Vlaanderen tekende. Vermoedelijk bleef hij tijdens zijn carrière onder de radar doordat hij een bonkig karakter had en de welbespraaktheid miste van zijn bekende collega’s Le Corbusier en Mies van der Rohe.”

Hun gezamenlijke stijl is de betonarchitectuur, het brutalisme, een stroming die uit het modernisme ontstond. De term komt van het Franse béton brut, ruw beton. Ook Lampens koos resoluut voor eenvoud, transparantie, minimaal gebruik van materiaal en maximaal contact met de natuur. Dat ervaar je helemaal in de Woning Van Wassenhove, waarvoor Lampens ook het sobere basismeubilair ontwierp.

Logeren in de Woning Van Wassenhove kost 500 euro voor twee nachten.

Frederic Eelbode

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content