LOBBYEN NA DE CRISIS

Hoe leren lobbyen, ondernemingsbelangen verdedigen en op een zo efficiënt mogelijke manier opdrachten verwerven in de Europese Unie? Dat leer je volgens een advertentie in The Economist bij het European Centre for Public Affairs Brussels ( Ecpab). Het lijkt wel of Ecpab ingaat tegen de nieuwe, propere wind die door de Commissie waait. Ecpab-directeur Lucyna Gutman-Grauer ontkent: “Lobbyisten stonden ver van de schandaaltjes, die de laatste maanden rond de Commissie zijn losgebarsten. Vriendjespolitiek en nepotisme waren schering en inslag, maar een lobbyist pur sang wil daar niets mee te maken hebben.”

Ecpab is een vier jaar oude joint venture tussen Europe Information Service uit Brussel en European Centre for Public Affairs uit Oxford. Het organiseert cursussen voor would be-lobbyisten (zelf gebruikt Lucyna Gutman liever de term public affairs professionals), zoals een intensief zevendaags seminarie (voor 150.000 frank). “In het begin trokken we vooral oudere topkaderleden van multinationals aan. Zonder veel kennis over de Europese Unie moesten ze in Brussel de belangen van hun bedrijf of sector verdedigen.”

Recentelijk vinden ook jongeren hun weg naar Ecpab. Gutman: “Zij kennen de Europese Unie beter. Het feit dat ze op hun leeftijd lobbyist willen worden, bewijst dat het beroep zijn negatieve imago kwijtraakt.” De recente veranderingen bij de Commissie zullen die trend versterken. Een aantal directoraat-generalen wordt gefuseerd en de eurocommissarissen zullen voortaan verblijven in de gebouwen van hun administratie (niet langer samen in één gebouw). Gutman: “De besluitvorming zal transparanter, vlotter en minder politiek verlopen. Voor de public affairs-mensen is dit een zegen. Zij hebben alle belang bij meer efficiëntie, omdat ze zo als informerende professionals kunnen tussenkomen bij de juiste mensen op het juiste moment.”

Lucyna Gutman (49) komt van het Poolse Czestechova, maar trok in 1969 definitief naar Brussel, waar ze aan de ULB Germaanse talen studeerde. De gewezen lerares werkte in de advertentiewereld ( Bozell Advertising, TBWA) en maakte de overstap naar de “andere kant” door van 1989 tot 1990 te werken voor de European Business Press Group, de organisatie van de Europese zakenbladen (met onder meer Trends). Ze is gehuwd met een kaderlid van Volkswagen en heeft twee kinderen.

Gutman ziet overigens heel wat landgenoten de revue passeren. “De Poolse (maar ook de Tsjechische) autoriteiten gaan bijzonder professioneel om met de Europese Unie. Ze beheren het bureau dat hun belangen verdedigt als een onderneming. België zou van hen kunnen leren. De Europese belangenverdediging van België verliep lang ronduit amateuristisch.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content