LIMOUSINEKARTEL

De taxi’s aan de luchthaven hebben een negatief imago. De vereniging van limousinediensten “NBBUHUC” wil verbetering met een uniforme kwaliteitsstandaard.

Toegegeven, het is niet de meest sexy naam om mee naar de klant te stappen. De vzw heet NBBUHUC, voluit: Nationale Belgische Beroepsvereniging van Uitbaters van Huurvoertuigen met Chauffeur. “We concentreren ons op de luchthaven, maar willen topkwaliteit bieden in het hele land,” belooft initiatiefnemer Johan De Bock. “We rijden enkel met een Mercedes SEL, die minimum drie miljoen kost.”

De NBBUHUC is een vereniging van dertig leden die samen over honderd voertuigen beschikken. Zij bieden limousinediensten met chauffeur aan, vooral van en naar Zaventem. De leden van NBBUHUC zijn zelfstandige chauffeurs. “Afzonderlijk bezitten we te weinig koopkracht om een vloot van wagens aan te schaffen,” aldus De Bock. “Door ons netwerk kunnen we in groep opereren. We zorgen bovendien voor een uniforme kwaliteit. We eisen hoge criteria bij de leden voor de kledij, de wagen, de hygiëne.”

Vijf op zes klanten zijn zakenlui. De chauffeurs van de NBBUHUC werken op basis van contracten met bepaalde bedrijven. De klant wordt op de luchthaven afgehaald aan de vip-parking. In de wagen beschikt hij over een telefoon, tv en video. De NBBUHUC zorgt bovendien dat haar chauffeurs zoveel mogelijk het hele traject van één en dezelfde klant opvolgen. Van het onthaal aan de luchthaven, via het diner in het restaurant, tot de sightseeing een dag later in de Vlaamse kunststeden.

De Nationale Belgische Beroepsvereniging van Uitbaters van Huurvoertuigen met Chauffeur bestaat inmiddels een jaar. Elke chauffeur haalt gemiddeld een omzet van drie miljoen. Op de klantenlijst staan onder meer Coca-Cola, Fedex, FICS. Ook de Brusselse tophotels, zoals Conrad, Hilton en SAS, zorgen voor de nodige aanvoer. Erg aangenaam voor Johan De Bock was het ritje met de Spice Girls op de achterbank. “Plezierige jongedames zonder pretentie,” volgens De Bock, “die graag loeiharde hitmuziek op de cd-speler hebben.” Ook het koninklijk paleis doet een beroep op de NBBUHUC.

Op piekdagen worden soms dertig limousines besteld. “Een klantenonerzoek leert dat 90% tevreden is over onze diensten,” aldus De Bock. De minimumprijs voor een ritje bedraagt 3000 frank. Volgens De Bock is 75% van de Brusselse limousinechauffeurs bij de vzw aangesloten. “De overige 25% beantwoordt niet aan de voorwaarden om lid te worden,” weet hij. Op onze vraag of de vzw in feite een “limousinekartel” is, antwoordt hij: “Dat klopt. Maar de minimumprijs wordt ons opgelegd door het Brusselse gewest. Wij passen enkel hun regels toe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content