Lijm voor alle werk

Of je nu hier, in China, Rusland, India of Duitsland een doe-het-zelfzaak binnenstapt: overal vind je de lijmen van het merk Fix All. Soudal maakt de lijmen in zijn fabriek in Turnhout.

1 Geen silicone, maar een alleskunner Fix All is geen silicone, maar een ander type polymeer (een chemische verbinding van grote moleculen) dat SMX-polymeer wordt genoemd. Daardoor kun je met alleskunner Fix All dingen die met silicone niet mogelijk zijn: je kunt het overschilderen, gebruiken als lijm of voegkit op allerlei ondergronden of je kunt het buiten gebruiken.

2 Gigantische silo’s In deze gigantische buitensilo’s van 300.000 liter en in de kleinere binnensilo’s worden de grondstoffen bewaard: polymeren in vorm en vulstoffen zoals krijten en mineralen. De andere ingrediënten van Fix All zijn stabilisatoren en additieven. Soudal combineert zijn grondstoffen tot 8500 verschillende producten.

3 In de kuip Een computergestuurd buizensysteem sluist de grondstoffen uit de silo’s in de juiste volgorde en hoeveelheid naar een kuip. Die kuipen van duizend liter zijn de spil van het productieproces in de Soudal-fabriek. Een transparante, vacuüm hoes bedekt de kuip en voorkomt dat het chemische mengsel reageert op de luchtvochtigheid en dat er stof in het goedje terechtkomt.

4 Afkoelen na het mengen De metalen armen van de mengmachine werken nu alle ingrediënten in de kuip door elkaar bij een temperatuur van 40 à 100 graden. Na het mengen wordt de kuip losgekoppeld, zodat de dikke vloeistof kan afkoelen. Er volgt nu een kwaliteitscontrole. Daarna gaat de kuip naar het deel van de fabriek met de vulmachines, waar de juiste kokers klaarstaan. Een logistiek huzarenstukje.

5 Persen in de koker De werknemer aan de vulmachine legt de lege kokers op hun plaats. De machine perst de massa uit de kuip in de kokers. Nadat een koker is gevuld, draait hij even rond en wordt de brij netjes afgesneden met een staaldraad. Meteen daarna wordt de koker luchtdicht afgesloten. Eén machine kan 15.000 kokers per dag afleveren.

6 Voorzien van spuitmond Nu de koker is gevuld, bevestigt de machine er een spuitmondje op en krijgt de koker een bedrukking in de juiste taal. De kokers worden verpakt in kartonnen dozen van 12 tot 15 stuks. De dozen gaan naar de opslagplaats, waar ze op transport worden gezet naar bestemmingen overal ter wereld.

7 Geen solventen In tegenstelling tot veel andere lijmen staan op de Fix All-kokers geen waarschuwingen tegen mogelijke gevaren. Het product is veel veiliger omdat het geen schadelijke oplosmiddelen (solventen) bevat. Het is niet schadelijk of irriterend voor de huid.

Benny Debruyne, Fotografie Wout Hendrickx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content