Liever leiden dan verleiden

Na meer dan drie jaar pionierswerk bij het DM-filiaal Vicindo houdt Christian Salez het voor bekeken bij De Post. Hij gaat zetelen in het executive committee van de dienstenholding Vinçotte International, moeder van AIB Vinçotte.

“Ik heb altijd gezegd dat ik rond mijn vijfendertigste uit de klassieke marketing en communicatie zou stappen,” zegt Christian Salez. “Ik heb nauw samengewerkt met de CEO’s van de bedrijven waar ik als reclameman voor werkte, en dan begint het te kriebelen om zelf iets te ondernemen.”

Tussen 1987 en 2000 pendelde Salez tussen de TBWA-groep, KHBB (het Londense reclamebureau van de levende legende Maurice Saatchi) en Bates Belgium. In 2000 keerde hij de reclamestiel vrij abrupt de rug toe. Salez werd aangezocht door De Post om een dochteronderneming te creëren die alle aspecten van direct marketing kon aanbieden. “Bij De Post heb ik met vallen en opstaan geleerd wat ondernemen is,” aldus Salez. “Onder politieke en syndicale druk was het moeilijk de objectieven waar te maken, maar toch durf ik te zeggen dat we mooie dingen hebben gerealiseerd. We hebben Spectron uitgebouwd tot een marktleider in databankmanagement, we hebben InterMailing en Artis Historia weer op de kaart gezet en we hebben de gepersonaliseerde postzegel gelanceerd.”

Wat niet belet dat Vicindo het financieel zorgenkind van de filialen van De Post is. Vicindo moet verder afslanken. Voor een ambitieuze Christian Salez voldoende reden om naar Vinçotte International over te stappen. Bij het grote publiek is dochter AIB Vinçotte vooral bekend als controleorgaan van liften, maar het bedrijf controleert bijvoorbeeld ook de groenten en het fruit van Carrefour.

Naast zijn nieuwe job blijft Salez actief als bestuurder van Simon & Odil, een zelf opgericht internetproject voor langdurig zieke kinderen, en hij blijft de raad van bestuur van het Nederlandse ECF adviseren voor de verdere uitbouw van Artis Historia op de Belgische markt. “Wij hebben Artis destijds geherlanceerd, dus dat is een baby die ik moeilijk kan loslaten. Bovendien ben ik gebeten door de microbe van het uitgeven en blijf ik dus graag actief in de editie en distributie van boeken.”

Christian Salez (37).

Was: CEO en managing director van Vicindo.

Wordt: lid van het executive committee van de holding Vinçotte International.

Vrije tijd: lezen, Simon & Odil, sport en vier vrouwen (1 echtgenote en 3 dochters)

Hans Sterkendries

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content