Liever een rechtstreekse lijn Brussel-Tokio

Volgens Rudi Thomaes, de topman van het VBO, kost de politieke instabiliteit ons investeringen. Voor de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka bewijst de impasse dat een grote staatshervorming noodzakelijk is. De status-quo in de Wetstraat is contraproductief. “De gevolgen van de besluiteloosheid voor België en het imago van ons land, vooral voor de buitenlandse investeringen, zijn nefast”, klinkt het.

Op korte termijn lijkt de schade mee te vallen. “Wie met de politieke instabiliteit vertrouwd is, maakt er geen punt van. Erger is het gebrek aan een slagkrachtige regering, waar geen stimulerende maatregelen van te verwachten zijn. Maar buitenlandse investeerders weten dat die stimuli vooral de bevoegdheid van de deelstaten zijn en daar is er wel politieke stabiliteit dankzij de legislatuurregeringen”, zegt een zakenbankier.

Ook Roel Spee, van Global Leader Plant Location International, nuanceert. “Normaliter hebben lokale politieke incidenten niet snel invloed op de beeldvorming van investeerders. Het buitenland ziet soms niet eens wat lokaal als dramatische ontwikkelingen beschouwd worden.” Maar wanneer onstabiliteit permanent dreigt te worden en incidenten elkaar opvolgen, ontstaat wel een negatieve perceptie. “En dat is nu toch overduidelijk aan het gebeuren. Internationale bedrijven, niet alleen degenen die al in België aanwezig zijn, maar ook anderen – dus mogelijke nieuwe investeerders – maken met de regelmaat van de klok opmerkingen die de Belgische politiek in het belachelijke trekken.”

Volgens Masatomo Nomura, van de Belgian-Japan Associaton & Chambre of Commerce, is de politieke instabiliteit van weinig of geen tel voor Japanse investeerders in ons land. “Zolang het economische klimaat stabiel is, gaat die politieke heisa aan hen voorbij. Coalitieveranderingen zijn frequent aan de orde en dat heeft in wezen geen invloed.”

Ruim 220 Japanse bedrijven zijn hier actief, goed voor zo’n 25.000 werknemers. De minpunten zijn niet rechtstreeks politiek geïnitieerd, maar zaken als de administratieve rompslomp voor vergunningen of de hoge loonkosten zijn een hindernis. Maar aan communautaire twisten hebben de Japanners geen boodschap, ze begrijpen ze gewoonweg niet. Een groter euvel is het ontbreken van een rechtstreekse verbinding tussen Tokio en Brussel.

Ook Gust Herrewijn, Managing Partner bij Ernst & Young Belgium, en betrokken bij het jaarlijkse onderzoek naar de attractiviteit van België, sust. “Bij investeringsbeslissingen worden diverse factoren in overweging genomen. Dat blijkt jaarlijks uit onze Barometer van de Belgische Attractiviteit. De politieke stabiliteit van een land is een van criteria die buitenlandse investeerders in overweging nemen. Ik wil ook onderstrepen dat belangrijke (lees: grote) investeringsbeslissingen in vele gevallen lang op voorhand worden genomen na gedetailleerde analyses. Het kan dan ook zijn dat de gevolgen van bepaalde regeringsbeslissingen pas jaren later echt merkbaar zijn. Natuurlijk is een periode van lange politieke instabiliteit geen factor die een investeringsbeslissing gunstig beïnvloedt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content