Ik koos voor een uitbetaling in aandelen bij het keuzedividend van Bolloré. Is het normaal dat ik hierop roerende voorheffing moest betalen, en dat de nieuwe aandelen een andere Isin-code hebben? Via welke code raadt u aan om aandelen bij te kopen?

Het gewone aandeel van Bolloré noteert met de Isin-code FR0000039299. De aandeelhouder mocht in september kiezen tussen een uitbetaling van het interim-dividend in cash (0,02 euro per aandeel), of in nieuwe aandelen (2,97 euro per aandeel). In beide scenario's is 27 procent roerende voorheffing verschuldigd. De 4,1 miljoen nieuwe aandelen kregen een andere Isin-code (FR0013201365). De reden is dat die aandelen pas vanaf 1 januari 2017 dezelfde dividendrechten hebben als de gewone aandelen, en bijgevolg niet in aanmerking komen...

Het gewone aandeel van Bolloré noteert met de Isin-code FR0000039299. De aandeelhouder mocht in september kiezen tussen een uitbetaling van het interim-dividend in cash (0,02 euro per aandeel), of in nieuwe aandelen (2,97 euro per aandeel). In beide scenario's is 27 procent roerende voorheffing verschuldigd. De 4,1 miljoen nieuwe aandelen kregen een andere Isin-code (FR0013201365). De reden is dat die aandelen pas vanaf 1 januari 2017 dezelfde dividendrechten hebben als de gewone aandelen, en bijgevolg niet in aanmerking komen voor het slotdividend in juni 2017 (0,04 euro per aandeel in 2016). Na het slotdividend worden de aandelen met Isin-code FR0013201365 samengevoegd met de bestaande. Vanaf dan noteren ze met de gewone Isin-code FR0000039299. We vinden het een uitstekend idee om aandelen Bolloré bij te kopen, maar dan enkel via de gewone code. Het aandeel noteert ruim 40 procent onder de piek van 5,27 euro in het voorjaar van 2015. Nadat de flamboyante topman Vincent Bolloré in het voorjaar van 2015 dicht bij de piek aandelen had verkocht, heeft hij er de jongste maanden bij gekocht, en dat vinden we een sterk signaal. Wie in Bolloré belegt, zet in de eerste plaats in op het Afrikaanse groeipotentieel. De holding beschikt over het grootste logistieke netwerk op het continent en is er onder meer de eigenaar van zeventien havenconcessies. Die activiteit levert systematisch ruim 80 procent van de bedrijfswinst (ebit), maar kende een mindere eerste jaarhelft (omzet -8 % en ebit -12%). Daarnaast zijn er Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk; de communicatie- en mediapool, met vooral een belang van 60 procent in Havas; en de afdeling opslag van elektriciteit, met forse investeringen in herlaadbare batterijen. Daarnaast heeft Bolloré heel wat financiële belangen, die eind juni een totale beurswaarde van 4,23 miljard euro hadden. Bij die participaties valt vooral het agressieve bijkopen van aandelen van de mediagigant Vivendi op. De positie werd onlangs uitgebreid van 15 tot meer dan 20 procent, met plannen om 29 procent van de stemrechten te verwerven tegen april 2017. Bolloré ziet duidelijk heel wat waardepotentieel. We verwachten op termijn extra waardecreatie door de vereenvoudiging van de complexe vennootschapsstructuur tussen topman Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré. Een blijver voor de voorbeeldportefeuille (rating 1B).Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord. HET IS EEN UITSTEKEND IDEE AANDELEN VAN BOLLORE BIJ TE KOPEN.