Lezen op locatie

Bent u ook zo iemand die op reis graag een boek meeneemt dat zich afspeelt op de plaats van bestemming? Niets zo zalig als een week door Barcelona flaneren met De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafon onder de arm. De stad krijgt er een extra dimensie door. Of je leest On the Black Hill van Bruce Chatwin in Wales, waardoor de heuvels en boerderijen een emotionele betekenis krijgen.

Voor mensen zoals u heeft de Nederlandse Volkskrant een plekje op het internet gereserveerd: Lezen op Locatie. Je krijgt er boekentips per land, regio of stad. In dezelfde categorie verscheen bij TerraLannoo zopas het boek Literaire Plekken van de Britse journaliste Sarah Baxter. Zij is vooral bekend als de schrijfster van reisboeken zoals Lonely Planet’s Where To Go When (vertaald als De ultieme reisplanner) en A History of the World in 500 Walks.

Sarah Baxter, Literaire Plekken, Uitgeverij TerraLannoo, 2019, 144 blz., 20 euro.
Sarah Baxter, Literaire Plekken, Uitgeverij TerraLannoo, 2019, 144 blz., 20 euro.

Baxter gaat op zoek naar de plaatsen, steden, wijken en straten die de inspiratie leverden voor 25 bekende literaire werken. En ze vertelt er een kort verhaaltje bij. Zo leer je dat de middeleeuwse steegjes van Parijs, waar Les Misérables van Victor Hugo zich afspeelt, verdwenen zijn. Ze zijn weggeveegd door de stadsplanner baron Hausmann, die de stad liet inrichten volgens zijn boulevards.

Literaire Plekken neemt je mee naar de kroegen en achterbuurten van Dublin anno 1904, waar James Joyce zijn Ulysses situeert. Je verneemt dat de verpauperde volkswijk van Napels, waar de meisjes Elena en Lila opgroeien in De geniale vriendin, wellicht Rione Luzzatti is. Of de schrijfster traceert de tocht die Holden Caulfield in The Catcher in the Rye aflegt door het New York van de jaren vijftig.

Het boek gaat nooit diep. De tekstjes zijn vaak niet langer dan twee bladzijden, en ze geven hooguit een oppervlakkige beschrijving van de locaties en de literaire werken. Minstens evenveel aandacht gaat naar de illustraties van Amy Grimes, die de plaatsen in felle kleuren heeft geschilderd. Het maakt van Literaire Plekken eerder een kijk- dan een leesboek. Veel weetjes, sympathiek manier gebracht, behapbaar, maar zonder veel body.

Van dezelfde auteur verschijnt ook het boek Spirituele Plekken, dat de lezer meeneemt naar iconische locaties met een spirituele betekenis, zoals de Mont Saint-Michel, de Tempelberg, Devils Tower en Uluru.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content