Leven na Lipitor

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Pfizer deed het uitstekend het voorbije jaar. Maar de problemen van de lage omzet- en winstgroei zijn nog lang niet van de baan.

Ian Read staat nu al anderhalf jaar als CEO aan het hoofd van Pfizer. Toch is het grootste farmabedrijf ter wereld nog altijd niet in beteren doen. De grootste uitdaging voor de groep is het omzetverlies van Lipitor op te vangen, dat in de Verenigde Staten in het derde kwartaal van 2011 zijn patentbescherming heeft verloren. Dat cholesterolverlagende product was jarenlang het best verkochte geneesmiddel ter wereld. In 2010 bracht Lipitor nog een fenomenale 10,7 miljard dollar op. Vorig jaar was er al een terugval met 11 procent tot 9,6 miljard dollar. De cijfers van het eerste halfjaar doen vermoeden dat in 2012 nog maar 5 miljard dollar wordt gehaald. In het eerste kwartaal lag de omzet wereldwijd 42 procent lager dan in dezelfde periode van 2011, in het tweede kwartaal was er een terugval met 53 procent tot 1,22 miljard dollar. In de Verenigde Staten dook de verkoop van Lipitor in april, mei en juni naar beneden met liefst 79 procent tot 296 miljoen dollar (-71% in januari, februari en maart).

Pfizer probeert het omzetverlies op te vangen met enkele nieuwe sterproducten van Wyeth , dat het in 2009 voor 68 miljard dollar overnam- de grootste overname in de farmageschiedenis. Het vaccin Prevnar van Wyeth is in korte tijd uitgegroeid tot een van de best verkopende producten van de groep. Maar het compenseerde het inkomstenverlies van Lipitor niet volledig, want de omzet van Pfizer is in het tweede kwartaal met 9 procent gedaald tot 15,1 miljard dollar.

Eind juni zaten in de klinische pijplijn van Pfizer 87 potentiële geneesmiddelen, waaronder beloftevolle producten zoals de bloedverdunner Eliquis en de anti-artritispil Tofacitinib. Maar voor analisten is het duidelijk dat Pfizer nieuwe grote overnames nodig heeft. De meest geciteerde namen zijn Bristol-Myers Squibb en de farmaspin-off van Abbott Laboratories. Ondanks alle inspanningen beseft CEO Read dat de omzet en de winst van zijn bedrijf in een dalende lijn zitten. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers van 2011 lag de prognose voor de omzet van dit jaar nog tussen 62,2 en 64,7 miljard dollar. De vooruitzichten voor de winst per aandeel zaten in de vork tussen 2,25 à 2,35 dollar. Intussen is de omzetprognose voor 2012 bijgesteld tot 58 à 60 miljard dollar en de winstprognose tot 2,14 à 2,24 dollar per aandeel.

Ondanks die problemen staat de koers van het aandeel op het hoogste niveau van de voorbije jaren. Read probeert door allerlei acties de beurswaarde van zijn groep te maximaliseren. Zijn basisstrategie is opnieuw te focussen op de klassieke farma en nieuwe geneesmiddelen. In april verkocht Pfizer zijn groeiende voedingsafdeling aan Nestlé voor 11,85 miljard dollar. Vorige week raakte bekend dat Pfizer Animal Health wordt verzelfstandigd onder de naam Zoetis en in juli volgend jaar een aparte beursnotering krijgt. Daarnaast koopt Read massaal eigen aandelen – dit jaar voor ongeveer 5 miljard dollar – om de winst per aandeel te beperken.

Tegen zowat 11 keer de winst is het aandeel niet duur, maar een jaar geleden bedroeg de koers-winstverhouding nog 8. De druk op de omzet en de winst houdt aan. We vrezen daarom dat de koers tegen zijn maximum zit. Daarom adviseren we het aandeel te verkopen.

Pfizer

Koers: 24,04 USD

Munt: USD

ISIN-code: US7170811035

Beurs: NYSE

Ticker: PFE US

Beurskapitalisatie: 180 miljard USD

Verwachte k/w ’12: 11

Verwachte k/w ’13: 11

Koersverschil 12 md: +37%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 3,7%

In samenwerking met kanaal Z en Inside BELEGGEN

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content