Leven met het zwaard van Damocles

BIOTECH Stalen zenuwen zijn een must voor de belegger. © GET
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Wie als belegger houdt van een flinke portie spanning en opwinding, moet in 2017 zeker de steeds rijker gestoffeerde biotechsector opzoeken.

Geen sector die zoveel emoties losmaakt als biotech. Niet alleen omdat bedrijven die erin actief zijn, sleutelen aan remedies tegen ziektes, maar ook omdat de beursgenoteerde spelers hun aandeelhouders spectaculaire winsten kunnen opleveren. Helaas wordt het menselijke geheugen vaak overschat en is er nog te weinig oog voor de risico’s van geneesmiddelenontwikkeling. Zelfs het wedervaren van het Leuvense ThromboGenics – dat op de beurs crashte hoewel het een medicijn succesvol ontwikkelde – is voor veel beleggers alweer vervaagd tot een nare herinnering.

Het klinkt een tikkeltje pervers, maar het is allicht heilzaam dat sporadisch een loeiend alarm afgaat. Dat voorkomt oververhitting van de sector. Het zwaard van Damocles zweeft namelijk voortdurend rond in biotech. Het volstaat dat een partner afhaakt of een onderzoeksprogramma faalt om een duikvlucht van de koers in te leiden.

Zo verging het bijvoorbeeld Ablynx, dé analisten- en publiekslieveling van 2016. Alles was peis en vree, tot partner AbbVie afhaakte voor de verdere ontwikkeling van een reumamedicijn. Het leidde tot een koersdaling van tientallen procentpunten. Een andere hoogvlieger, Celyad, moest erkennen dat zijn stamceltherapie voor hartfalen ontgoochelde, en kreeg de rekening gepresenteerd. Ook Genticel, Frans maar bij ons populair omdat het werd opgericht en geleid door de Vlaming Benedikt Timmerman, en het Waalse Bone Therapeutics gingen kopje-onder. Van het kransje bekende, beursgenoteerde spelers wist enkel het Gentse argenx in 2016 het hoofd flink boven water te houden.

Weinig spektakel

Ook in 2017 kunnen beleggers en managers in de biotechsector stalen zenuwen gebruiken. Er zullen weinig spectaculaire nieuwtjes te rapen zijn, maar we hoeven ook niet te vrezen voor echte rampscenario’s. Ablynx zal – met of zonder nieuwe partner voor zijn reumageneesmiddel – met argusogen gevolgd worden, al wordt het waarschijnlijk wachten tot in 2018 voor het met transformerend nieuws uitpakt. Over Galapagos, argenx en Biocartis maken weinigen zich zorgen, al is voor de laatste twee de weg nog lang. Diezelfde weg zal nog langer zijn voor Bone Therapeutics of het sinds begin dit jaar genoteerde ASIT. En altijd opbeurend: zonder ongelukken zullen zich minstens twee verse krachten bij het heir van de beursgenoteerde Belgische biotechspelers voegen. Welkom alvast aan Promethera en Ogeda, dat tot voor kort Euroscreen heette.

Voorts zal het mentale en financiële welzijn van de sector ook in ons land mee worden bepaald door de reactie van farmabedrijven en durfkapitaalgroepen, de topinvesteerders in biotech, op Donald Trump. De nieuwe Amerikaanse president heeft goed geluisterd naar Hillary Clinton die, eens verkozen, zou strijden tegen de hoge prijzen voor geneesmiddelen. De opluchting in de sector na Clintons nederlaag was voorbarig. Trump hanteert dezelfde dreigende toon, en doet er nog een schepje bovenop.

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content