Leven in 2030 – Kijk eens in de glazen toren

LIVING TOMORROW De glazen toren wordt gebouwd met innovatieve technologie.

Wie vroeger een blik in de toekomst wilde werpen, staarde eens goed in een glazen bol. In Vilvoorde nemen ze de zaken serieuzer en gaan ze voor een glazen toren van 50 meter hoog. Living Tomorrow presenteert vijf innovaties die onze levens zullen veranderen.

Een groot gat gaapt in de grond aan de Indringingsweg in Vilvoorde. Op een steenworp van de televisiestudio’s waar VTM tot voor kort Het Nieuws opnam, laten Joachim De Vos, de CEO van Living Tomorrow, en zijn team de waan van de dag voor wat ze is. Op een zeildoek naast de werf prijken ambitieuze doelstellingen: ‘1 miljoen bezoekers’ en ‘100 partners’.

Om te begrijpen wat De Vos er bouwt, moeten we even terug naar begin de jaren negentig, toen hij nog in de telecomsector werkte en in contact kwam met de jonge architect Frank Beliën en diens vader Maurice. “Frank en Maurice hoorden van bedrijfsklanten vaak dat ze het beu waren om op beurzen te staan. Ze wilden vooral hun innovatieve producten kunnen tonen”, zegt Joachim De Vos. Hun oplossing was een huis waarin bezoekers door de kamers konden wandelen om met hun eigen ogen die innovaties te kunnen zien. Geen producten die al bestaan, maar concepten die je in de nabije toekomst misschien zou kunnen gebruiken, zoals een scherm waarop je boodschappen kon doen, of thuiswerken via het toen nog prille internet.

De meeste bedrijven extrapoleren hun huidige situatie, wanneer ze over de toekomst nadenken. Als je je niet voorbereidt op alternatieve scenario’s, sta je al snel nergens met je toekomstplan’ Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow

Het Huis van de Toekomst was een succes. Zelfs de voormalige Microsoft-topman Bill Gates kwam langs en was onder de indruk. Drie decennia liet Living Tomorrow bezoekers de technologieën van de toekomst in een realistische omgeving ervaren. Nu trekt het een nieuw huis op, dat eind volgend jaar opengaat. De toren toont de innovaties voor het leven anno 2030. Hier volgen de belangrijkste vijf evoluties.

1 Slimme huizen – Energie voor iedereen

Als het van Living Tomorrow afhangt, vervangen robots die alles zelf kunnen onze gigantische berg huishoudtoestellen. Waarom zou je een machine in huis halen die de vaat wast maar de afgewassen borden nadien niet in de kast zet? De eerste tekenen van zo’n slimme woning duiken op. De Dialog Oven van Miele, bijvoorbeeld, kan ingrediënten afzonderlijk garen. Zo gaart hij een verse vis terwijl die in een blok ijs zit. Het is een innovatie die voorbij de gimmicks van weleer gaat. Een koelkast met een tablet is één keer leuk, maar ze zal je leven niet revolutionair verbeteren. Toch zullen de hulpmiddelen niet verdwijnen. We zullen ze alleen anders aansturen: niet via een scherm maar met onze stem. Zoals Google-topman Thierry Geerts in zijn nieuwste boek ook voorspelt, zal de smartphone “achter het behangpapier verdwijnen”.

Een huis is natuurlijk ook verbonden met de buitenwereld. Voor energie en water, bijvoorbeeld. “In de energiesector zie je nu zaken die we in een vorige Living Tomorrow hadden voorspeld. De slimme meter en de vraagstukken rond de opslag van de overproductie via zonne-energie, bijvoorbeeld. Samen met Farys denken we nu na over hoe we in de toekomst met water zullen omspringen”, vertelt De Vos. Door zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie of water, maar ook voeding, zullen we duurzamer leven. Pioniers als Solarcity, later door Elon Musk omgedoopt tot Tesla Energy, bieden een blik op die nabije toekomst. Dankzij 3D-printing, een technologie die op veel gebieden nog in de kinderschoenen staat, kunnen we grondstoffen hergebruiken door nieuwe producten te printen met lokaal gerecycleerde materialen.

2 Virtuele gezondheidszorg – Overal de beste dokter

Living Tomorrow voorspelt dat onze visie op de gezondheidszorg zal veranderen. Voorkomen wordt belangrijker dan genezen. Daar spelen de techreuzen al op in. De Apple Watch zit vol medische sensoren. Google nam Fitbit over. Dichter bij huis werkt de start-up Indigo mee aan een minuscule sensor die diabetici hun suikerspiegel meedeelt zonder te prikken. “Het doet er niet echt toe of de zaken exact zo zullen zijn in de toekomst, maar ze moeten je wel doen nadenken over de toekomst. De huidige crisis toont aan dat digitale gezondheidszorg belangrijker is dan ooit”, legt De Vos uit.

Wanneer we alsnog mensen moeten genezen, zal dat proces anders verlopen. Ging de ontwikkeling van de coronavaccins al razendsnel, dan zal dat tempo alleen maar toenemen. Met de combinatie van artificiële intelligentie en krachtige kwantumcomputers zullen onderzoekers berekeningen kunnen uitvoeren die nu technisch onmogelijk zijn. Door miljoenen scenario’s te simuleren, krijgt je een gedetailleerd inzicht in de impact van medicijnen. Ook in België pionieren we mee, bijvoorbeeld op het gebied van robotchirurgie. Van over de hele wereld komen chirurgen naar Melle, waar Orsi Academy opleidingen aanbiedt om operaties vanop afstand uit te kunnen voeren. Met die technologie, gecombineerd met de uitrol van het 5G-netwerk, zal men zelfs in de verste uithoeken kunnen rekenen op de beste chirurgen.

JOACHIM DE VOS
JOACHIM DE VOS “Duurzaamheid wordt een van de belangrijkste thema’s.”© David Legreve

3 Mobiliteit – Te land, ter zee en in de lucht

De manier waarop we naar mobiliteit kijken verandert voortdurend. Ook dat onderwerp houdt al decennia heel wat knappe koppen bezig, getuige Ville Radieuse van Le Corbusier, of het tot in de puntjes uitgewerkte grondplan van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Wanneer het over mobiliteit gaat, zijn zelfrijdende, elektrische wagens die we delen de toekomst, toch? Toen Jean-Luc Dehaene ooit in Living Tomorrow was, sprak hij de gevleugelde woorden: “Gedeeld, elektronisch en autonoom? Maar dat bestaat al, dat is de trein!” “Een klassieke fout van iemand die te veel vertrekt van wat er al is”, klinkt het bij De Vos. “Doordat de rails van een trein vastliggen, zijn ze niet eens een flexibele oplossing.”

In de energiesector zie je nu zaken die we in een vorige Living Tomorrow hadden voorspeld’ Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow

De focus ligt volgens de CEO op de zogenaamde 15 minutenstad, waar je een snelle toegang tot fietspaden of het openbaar vervoer hebt. “In de nieuwe Living Tomorrow denken we na over de 15 second city. Doordat we een groot deel van ons leven digitaliseren, kijken we ook anders naar waarom we bewegen”, zegt de ondernemer. Nieuwe transportvormen onder de grond en in de lucht doen hun intrede. Zo komt op het dak van het gebouw een dronehaven, een incheckbalie voor wie met een drone zou aankomen. Die drone port dient vooral om vragen op te roepen over de controle van het luchtruim en de manier waarop we naar het verkeer van mensen en goederen kijken.

4 Bouw – Simulaties met digitale tweelingen

Niet alleen wat in het nieuwe gebouw van Living Tomorrow staat is de moeite, ook de manier waarop de glazen toren zelf tot stand komt, is innovatief. Zo dragen de bouwvakkers exoskeletten om zware lasten te verplaatsen, en worden drones ingezet voor de bewaking. Het gebouw krijgt ook een digitale tweeling, een digitale kopie die verandert op basis van realtimedata. Die technologie past de ruimtevaart nu al toe. Wanneer iets stuk gaat, kun je dan nagaan wat de impact daarvan is.

Met zo’n digital twin kun je ook simulaties uitvoeren. Zo kunnen architecten berekenen hoe ze zo spaarzaam mogelijk met energie kunnen omspringen. Ook de potentiële impact van overstromingen kunnen ze zo nagaan. In het gebouw van Living Tomorrow rollen sommige onderdelen uit een 3D-printer. De techniek gaat met reuzensprongen vooruit. Zo is vorig jaar in Westerlo in vijftien dagen een volledig huis geprint. Een wereldprimeur. Met de techniek kun je niet alleen sneller, maar ook duurzamer bouwen.

5 Maakindustrie – Arbeiders werken van thuis

Dat Living Tomorrow zo inzet op duurzaamheid in de bouw, viel te verwachten. “Duurzaamheid wordt een van de belangrijkste thema’s”, stelt De Vos. “Dat zullen de bezoekers ook merken in hoe we naar industrie kijken. In de jaren zestig werd die verbannen uit de stadskern of zelfs het land, maar dankzij innovaties zal ze op een veel kleinere schaal teruggebracht worden.”

De industrie is de vijfde pijler waarop Living Tomorrow inzet. De robotica in fabrieken, die we al kennen, gaat nog een stap verder. Net zoals chirurgen vanop afstand kunnen opereren, zullen arbeiders van thuis kunnen werken. Ook in de zware industrie duiken de digitale tweelingen op. Machines krijgen een digitale kopie, die mensen de mogelijkheid biedt om realistische berekeningen uit te voeren, terwijl de echte machine blijft draaien. Zo kunnen ingenieurs nagaan hoe ze het productieproces kunnen verbeteren, zonder dat ze de productie hoeven stil te leggen.

Niet alleen arbeiders kunnen hun werk thuis uitvoeren. Met augmented of aangevulde realiteit en virtuele realiteit kan iedereen dat. Aangevulde realiteit voegt een laagje software aan de realiteit toe, bijvoorbeeld via je smartphone. Virtuele realiteit creëert een gesimuleerde immersieve omgeving. Die technologieën maken vanop afstand vergaderen en netwerken levensecht. Zo kan zelfs een luchtverkeersleider thuis volgen wat er in Zaventem gebeurt.

Het klinkt allemaal revolutionair, maar wie bij wil blijven, moet rekening houden met dat soort scenario’s. Dat is exact de missie van Living Tomorrow, verklaart Joachim De Vos: “De meeste bedrijven extrapoleren hun huidige situatie, wanneer ze over de toekomst nadenken. Een luchthaven zal bijvoorbeeld zeggen dat ze over vijf jaar anderhalf keer zoveel vliegtuigen wil ontvangen en over tien jaar dubbel zoveel. Ze bepalen een best- en een worstcasescenario, en denken dat de kous daarmee af is. Als je je niet voorbereidt op alternatieve scenario’s – een wereld waarin vliegen bijvoorbeeld plots niet meer mogelijk is – sta je al snel nergens met je toekomstplan”, besluit Joachim De Vos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content