LEUVENSE ICOS

Met versterkt management op overnamepad

Het Leuvense groeibedrijf Icos, actief in visuele inspectiesystemen, versterkt vanaf 1 januari 1997 zijn directiecomité. Het bedrijf heeft Erwin Vandendriessche aangeworven als chief financial officer ( CFO). Deze financiële specialist is hoofd corporate finance bij de Rabobank in Brussel.

Als managing director van Finstrad een 100 %-investeringsdochter van de Rabobank effende hij het pad voor de participatie van de Nederlandse bank in de holding van de Telenet-groep. En sinds ’91 is Erwin Vandendriessche bestuurder bij Lernout & Hauspie Speech Products. Hij speelde een centrale rol bij de beursintroductie van de Ieperse spraakspecialist op de Amerikaanse Nasdaq in december ’95.

Vermoedens over een nakende beursnotering van Icos doet voorzitter Jos Verjans voorlopig af als “speculatie”. Verjans : “Er bestaan op korte termijn geen plannen in die richting. Maar we volgen de zaken wel op de voet.” Icos realiseerde de voorbije jaren een cumulatieve interne groei van 34 % op jaarbasis voornamelijk door zelffinanciering. Voor ’96 werd zelfs rekening gehouden met een omzetstijging van meer dan 45 % dus tot 1,3 miljard frank. Verjans : “Dit is niet gebeurd. We bevinden ons in een stabiliseringfase. De halfgeleidermarkt, waarin wij actief zijn, kent op dit ogenblik door het ineenzakken van de prijzen voor geheugenchips een negatieve groei. We mikken voor dit jaar op een bedrijfsomzet van 900 miljoen frank ( nvdr hetzelfde niveau als in ’95). We konden die adempauze eigenlijk wel gebruiken. Onze nieuwe bedrijfsgebouwen zijn nu klaar, een 25-tal nieuwe medewerkers zijn aangeworven en in de O&O-afdeling zijn nieuwe producten klaargestoomd.”

Verjans sluit één of meer overnames in de nabije toekomst niet uit. “We zien ook bij de concurrentie volop een consolidatie totstandkomen om zo een breder aanbod te realiseren. Icos dreigt te klein uit te vallen, als we ook hier niet doorzetten,” merkt hij op. In dit geval zal het aantrekken van externe groeifinanciering broodnodig worden. Voldoende financiële expertise en een goede interne controle kunnen hierbij goed van pas komen.

De aandelen van Icos zijn gespreid over het management (zo’n 60 %), de durfkapitaalfondsen BMI (12 %) en VIV (waarschijnlijk rond de 10 %) en privé-personen. Voor volgend jaar verwacht Verjans de kaap van 1 miljard frank bedrijfsomzet te ronden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content