LETTERBRIJ

HULP BIJ INVESTERING.

Wie subsidie en bijstand wil bij een investering in het buitenland krijgt met een wirwar van instanties te maken. In Groot-Brittannië is het al niet anders. Gaat u verder dan de Britse ambassade, dan belandt u in een letterbrij. Hieronder een paar boeien om te voorkomen dat u in de brij verdwijnt.

Het Department of Trade and Industry (DTI, ministerie van Handel en industrie) in Londen heeft een Invest in Britain Bureau dat buitenlandse investeerders moet lokken. Het DTI heeft een netwerk van bijkantoren in het hele land.

Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben daarnaast een eigen ministerie in Londen, het Scottish Office bijvoorbeeld. Deze ministeries hebben een eigen agentschap om de ekonomische ontwikkeling van de regio te bevorderen. In Schotland is dat Scottish Enterprise (SE), in Wales het Welsh Development Agency (WDA). Terwijl het WDA zelf probeert om buitenlandse investeerders naar Wales te lokken, laat ze die taak over aan een apart, zij het gelieerd bureau : Locate in Scotland.

De Engelsen vinden het natuurlijk maar niets dat de buitengewesten zulke machtige ministeries en promotie-bureaus hebben. Op tientallen plaatsen zijn daarom met steun van het DTI English partnerships opgezet tussen regionale overheden en notabelen om de streek bij buitenlandse investeerders te promoten. Wat dacht u bijvoorbeeld van Devon & Cornwall Development International, dat het staartje van Engeland links onder in de hoek, op moet stoten in de vaart der volkeren ?

Op echt lokaal niveau wordt het nog leuker. U ontgaat natuurlijk het verschil tussen het Sheffield Development Office en de Sheffield Development Corporation. Terwijl het toch zo simpel is. Het Sheffield Development Office is een departement van de gemeente Sheffield voor de ekonomische promotie van de stad. De Sheffield Development Corporation is één van de vele Development Corporations die onder Thatcher het licht zagen : een soort Snelle Interventie Eenheden van de centrale overheid om vervallen, stedelijke industriële gebieden weer nieuw leven in te blazen.

Al deze instanties hebben iets te bieden : subsidie, goedkope grond, snelle afhandeling van vergunningaanvragen. Maar voor u alles weet, bent u wellicht al dolgedraaid. Het is beter om met één instantie als het DTI of het WDA zaken te doen. Die kan dan langs bij de rest voor meer informatie en douceurtjes. Hoe harder u roept dat er naast Groot-Brittannië ook andere bestemmingen zijn voor uw nieuwe fabriek, hoe meer kans u maakt op een snelle behandeling en vette subsidies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content