Voor veeleisende genieters die zich te midden van een idyllische omgeving op niveau willen laten verwennen, is er het restaurant Les Forges du Pont d'Oye, zijn hotel Les Ardillières en - aan de waterval honderd meter verder - de bouchon Lyonnais (een typische bistro met krachtige gerechten) Les Plats Canailles de la Bleue Maison (zie zijkolom). Het elegante complex ligt op vijftien kilometer van Aarlen verscholen in het hart van het bos van Anlier, een van de meest uitgestrekte jachtgebieden van Wallonië. Les Forges du Pont d'Oye bevindt zich tussen de visvijvers, aan het snel stromende riviertje de Rulles en op een boogscheut van het achttiende-eeuwse...

Voor veeleisende genieters die zich te midden van een idyllische omgeving op niveau willen laten verwennen, is er het restaurant Les Forges du Pont d'Oye, zijn hotel Les Ardillières en - aan de waterval honderd meter verder - de bouchon Lyonnais (een typische bistro met krachtige gerechten) Les Plats Canailles de la Bleue Maison (zie zijkolom). Het elegante complex ligt op vijftien kilometer van Aarlen verscholen in het hart van het bos van Anlier, een van de meest uitgestrekte jachtgebieden van Wallonië. Les Forges du Pont d'Oye bevindt zich tussen de visvijvers, aan het snel stromende riviertje de Rulles en op een boogscheut van het achttiende-eeuwse kasteel du Pont d'Oye, eigendom van de senator en dichter Pierre Nothomb. De streek nodigt uit om te wandelen, te fietsen, te vissen en te jagen. Les Forges is de uitzonderlijke realisatie van Anne, Richard en Jean-Luc Thiry (tussen de twee broers is anderhalf jaar en 65 kilo verschil). Anne ontvangt en superviseert het jonge personeel, Richard heeft de leiding over de keuken van Les Forges en Jean-Luc past met zijn indrukwekkende postuur in Les Plats Canailles de la Bleue Maison. De broers kochten in 1978 de oude smidse en wisten door herinvesteringen de lat telkens wat hoger te leggen. Vandaag is Les Forges een exclusief lustoord met, onder meer, een Molteni (de Rolls-Royce onder de kookfornuizen) van vier meter uit één stuk in de keuken, een helihaven in het bos, een schaakspel in de open lucht en een aromatische plantentuin. De spijskaart vermeldt gepersonaliseerde fijne bereidingen tegen (g)astronomische bedragen. Wilt u ontsnappen aan het prijzengeweld, dan zijn er de meer democratisch geprijsde menu's, zoals 'le menu du Hameau du Pont d'Oye' (36 euro, drie gangen, van maandag tot vrijdag) of het zondagsmenu, dat 55 euro kost met toeslag van 25 euro voor het wijnassortiment. Wij konden het menu van zeven gangen degusteren (92 euro of 128 euro met aangepaste wijnen) en beleefden een avondvullend tafelfeest. Goede herinneringen hielden we over aan: tartaar van langoustines met romige koraalbouillon, sardines op brioche en coulis van ansjovis, schitterend begeleid door een Riesling Grand Cru 'Brand', Domaine A. Hurst 2004. Een boeiende bereiding van zonnevis, risotto met lavas en raketsla, enokipaddenstoelen en blokjes ganzenlever, horentje met parfums van salie en séchouanpeper en mousseline van Macvin uit de Jura, werd geserveerd met de geconcentreerde smaken van een Graves 2001 van het veelbelovende Château d'Arguin. Bij gebraden duif, bestoken met anijsstokken, taartje met doyennépeer en broodkorstjes besmeerd met een mengeling van ganzenlever en de organen van de duif schonk de sommelier een Domaine Laporte Domitia 2000 als prestigieuze Côtes du Roussillon, een rode die veel weg had van een mooie Côtes du Rhône. Ook de combinatie van een crème van beaufortkaas met een kalfsjus en een glaasje Sherry Oloroso VORS (30 jaar oud) Imperial Bodegas Dios Baco zorgde voor onvergetelijk tafelgenoegen. Rue du Pont d'Oye 6 6720 Habay-la-Neuve tel. 063 42 22 43 Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag. www.lesforges.be Kader: comfortabel, recent vernieuwd. Onthaal: vriendelijk, op niveau. Keuken: gepersonaliseerde hedendaagse delicatessen. De beoordeling gaat van 1 tot 5 sterretjes. 1 = negatief 2 = redelijk 3 = positief 4 = aanbevelenswaard 5 = uitmuntend **** Pieter van Doveren