Leren van elkaar

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

In de prestigieuze Boerentoren geeft KBC zeven verdiepingen met een prachtig uitzicht gratis aan 20 start-ups. De bank roept er een startersgemeenschap in het leven.

Startit moet van de Boerentoren een broeihaard van ideeën maken. Zes starters maakten deel uit van het proefproject, dat tot de nieuwe incubator uitgroeide. De incubator heeft plaats voor vijftig mensen, of zo’n twintig start-ups. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via de website startit.be. Het heeft er alle schijn van dat de plaatsjes duur zullen zijn, want de voordelen zijn legio.

“Dat we een gratis kantoor krijgen is mooi, maar onze reden om mee te doen met het project was vooral dat we wilden meewerken aan de community”, zegt Steven Schutter van Tablebooker, een van de starters uit het proefproject (zie kader). “Zo kunnen we leren van de andere starters. Ook de partners zorgen voor toegevoegde waarde.”

Die partners zijn KBC, Mobile Vikings, het consultancybureau Accenture, Universiteit Antwerpen, het technologiebedrijf Cronos en het creativiteitsagentschap Flanders DC. Een kleine rondvraag bij de starters uit het proefproject leert dat de partners hun taak ernstig nemen en vlot antwoorden op de vragen die hen worden gesteld.

Alle partners samen beslissen welke start-ups begin volgend jaar een plaats krijgen in de incubator. Na een jaar evalueren ze welke starters kunnen blijven. Na twee jaar zit de broedtijd erop en moet de start-up het nest uit. Het project richt zich vooral tot ondernemers met ideeën die te maken hebben met mobiliteit, schone technologie, de vergrijzing, de digitalisering en de bank-en verzekeringssector.

Kennis delen

Het is niet de bedoeling dat KBC zelf een participatie neemt in de bedrijven. De bank beperkt zich tot zuivere kredietverlening. Indien nodig kan ze wel helpen zoeken naar durfkapitaalverstrekkers. Welk voordeel haalt de bank dan uit dit project? De keuze van de locatie, de iconische art-decowolkenkrabber vlak bij de Meir, verklapt hoeveel belang KBC hecht aan de incubator. Die vergt ook van alle partners een aanzienlijke investering, waarvan het bedrag niet werd bekendgemaakt.

Het grootste voordeel voor alle partners moet komen van de startersgemeenschap die rond Startit moet ontstaan. Het lichtend voorbeeld daarbij is de community van Mobile Vikings. De online gsm-operator overtuigt klanten via een slimme socialemediastrategie, zonder marketing, verkopers of verkooppunten te gebruiken. Klantenbinding bereikt het door een sterke gemeenschap op te bouwen.

Eén van de zeven verdiepingen van Startit in de Boerentoren is gereserveerd als ontmoetingsruimte voor de starters. Ook de partners zijn er welkom. De voetbaltafel staat er al klaar. Om de starters en partners te stimuleren kennis te delen worden er demoshops, infosessies, trainingen, workshops, causerieën, afterworkborrels en andere activiteiten georganiseerd.

KBC hoopt van de starters te leren. “De financiële sector is een vrij conservatieve sector”, zegt Erik Luts, algemeen directeur directe kanalen en ondersteuning België. “Er is nu een technologische transformatie aan de gang. Een team productontwikkelaars van KBC zal hier aanwezig zijn om te kijken hoe de starters hun producten ontwikkelen. We hopen zo op ideeën te komen die interessant zijn voor ons.”

Startit heeft ook Peter Hinssen, gedachteleider in IT-ondernemerschap, bij het project betrokken. Hij moet de partners helpen het potentieel van de businessideeën in te schatten.

Behalve voor de uitwisseling van kennis en ideeën is zo’n community uiteraard interessant uit marketingoogpunt: KBC zet zich hiermee in de markt als de bank van de ondernemers.

Tot slot stimuleert KBC met dit project ook intrapreneurschap (ondernemerschap binnen het eigen bedrijf) bij zijn werknemers. Startit ontstond door een innovatiegame van KBC, waarin werknemers ideeën naar voren konden brengen. De opstart van de incubator werd opgevat als een start-up in de bank met intrapreneur Lode Uytterschaut als drijvende kracht. Door een intrapreneur te steunen, stimuleren bedrijven betrokkenheid en motivatie bij hun werknemers en ontstaan nieuwe ideeën die op termijn nieuwe inkomsten kunnen genereren.

BENNY DEBRUYNE

“We wilden meewerken aan de community. Zo kunnen we leren van de andere starters” Steven Schutter, Tablebooker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content