Maastricht heeft veel te bieden. De historische stad aan de Maas is een van de netste en mooiste winkelsteden van Nederland. Bij mooi weer zijn de vele terrasjes bezet door de gegoede burgerij. Je kan er een glaasje bier drinken in gezellige gelagzalen, of de innerlijke mens versterken in de vele eetcafés, brasserieën of gastronomische eethuizen.
...

Maastricht heeft veel te bieden. De historische stad aan de Maas is een van de netste en mooiste winkelsteden van Nederland. Bij mooi weer zijn de vele terrasjes bezet door de gegoede burgerij. Je kan er een glaasje bier drinken in gezellige gelagzalen, of de innerlijke mens versterken in de vele eetcafés, brasserieën of gastronomische eethuizen. De Bourgondische mentaliteit van de Maastrichtenaren laat zien dat je hier ver verwijderd bent van de Nederlandse Randstad. Maastricht is door zijn ligging de meest Europese gemeente van Nederland, die de allure van een grote stad combineert met de intimiteit van een dorp. Je kan er heerlijk flaneren door de autovrije kronkelstraatjes en over besloten pleinen, langs 1450 geregistreerde monumenten. Van al dat wandelen krijg je dorst en honger. De stad schiet te hulp met een levendige cafécultuur en vele kleine en grote eethuizen (voor elke 5000 inwoners is er een restaurant met enige faam). Dit zijn onze aanraders: Haantje: Grote Markt 72, tel. +31 43 321 27 86 Doordrinken en meezingen met smartlappen temidden van volkse kitsch. Op dagen dat er markt is, gaat de bierkraan slechts sporadisch toe. De pils stroomt uit vaten van 1000 liter. In den Ouden Vogelstruys: Vrijthof 15 De 'hoeskamer van Mestreech' is een onvervalste bruine kroeg. Je eet er van erwtensoep met katenspek en rommedoe met 'sjroep'. Stadsbewoners houden van de stamtafel waar wordt gebabbeld en gelachen. Als er iets speciaals te vieren valt, gaan de tafels aan de kant en wordt er massaal gedanst. G. Thiessen: Grote Gracht 18, tel. +31 43 325 13 55 Verkoop van wijnen sinds 1740 en hofleverancier. De winkel bevindt zich in een statig middeleeuws huis. Achter de wijnwinkel is een ommuurde binnentuin met stadswijngaard, waar 150 wijnstokken groeien. Het oudste deel van de kelder dateert van de dertiende eeuw en er rijpen zo'n 300.000 flessen onder de grond. Blanche Dael: Wolstraat 28, tel. +31 43 321 34 75 De winkel bestaat sinds 1877 en de vijfde generatie staat achter de toonbank. Je bent bij Blanche Dael welkom voor versgebrande koffie, vijftig soorten thee en een bonte verzameling theeaccessoires, zoals een collectie extravagante theepotten. Café Sjiek: eetcafé, Sint-Pieterstraat 13, tel. +31 43 321 01 58 Dit eetcafé is, in tegenstelling met wat de naam suggereert, niet stijf. De bar is meestal druk beklant en uit de keuken komen gerechten van grootmoeder, zoals zuurvlees of bloedworst. Toine Hermsen: Sint-Bernardusstraat 2-4, tel. +31 43 325 84 00 Op niveau kokkerellen in een stemmingsvol restaurant met open keuken. Dit internationaal vermaarde eethuis biedt spontane gastvrijheid en haute cuisine. Aan tafel wordt ongecompliceerd genoten van eerlijke en persoonlijke delicatessen. Reserveren is aangeraden. Beluga: Centre Céramique, Plein 1992 nr 12, tel. +31 43 321 33 64 Aan 'de overkant' van de Maas, op de plaats van de vroegere Sphinx-fabrieken, verrees een nieuw modern Maastricht. Aan het Céramique, een ruim plein, omgeven met avant-gardistische gebouwen, bevindt zich restaurant Beluga, het opzienbarende delicatessenrestaurant van de 35-jarige Hans van Wolde. Hij is een van Nederlands meest belovende koks en auteur van het kookboek 'Uitzicht op Inzicht'. Hij kookt zuiver zonder tierelantijnen en soms mag het ook een beetje gek zijn, zoals een glaasje mousse van kippenlever met indringend groen smakende gelei van snijboon of oesterroomijs met zure komkommer, zoet spek en zeewierbrood. Maar Hans is het best in de bereidingen van traditionele gerechten. Italiaans restaurant en traiteur Ca'Del BiroHoogbrugstraat 66-68 Maastricht Nederland tel. +31 43 326 41 52 info@biro.nl Viergangenmenu: 47,50 euro (bijpassende wijnen: 25 euro); degustatiemenu: 62,50 euro (bijpassende wijnen: 35 euro). Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Kader: sober, stijlvol en warm. Onthaal en bediening: verzorgd en zonder stijfheid. Keuken: een persoonlijke interpretatie van de verfijnde Italiaanse keuken. Pieter van Doveren n