LEGE SCHELPEN

AMUSEMENT VERKOPEN.

“Het arrest-Bosman is niet het failliet van het voetbal, enkel het voltrekken van het doodvonnis : 40 % tot 60 % van de eersteklassers zàt al in de rode cijfers,” zegt Patrick Orlans, manager van Eendracht Aalst. “Alleen dat transfersysteem liet nog noodoplossingen toe : zat een club in nesten, dan verkocht hij spelers.” Nu het Europees Hof van Justitie het transfersysteem onwettig verklaarde (zie hoofdtektst), is het uit met het inschrijven van spelers als actief in de boekhouding. “Dat deden wij ook, maar onze financiën steunden daar nooit op,” aldus Orlans. “Veel andere clubs leenden geld met de spelers als waarborg, zodat in het voetbal nu een aantal drama’s op stapel staan.”

Het arrest zal volgens Orlans een natuurlijke selectie in gang zetten. “Omdat een voetbalclub nu een lege schelp geworden is, moeten de inkomsten louter van de exploitatie komen,” zegt Orlans, die niet inziet waarom het kleine België evenveel profploegen zou moeten tellen als Duitsland. “Om te overleven, heeft een eersteklasseclub jaarlijks 150 miljoen nodig,” zegt Orlans. “Wij halen dat uit onze 112 indoor business seats, 560 outdoor business seats, 8 cafetaria, concerten laatst nog met de Temptations eetfestijnen, noem maar op. De verkoop van Gilles De Bilde zal daar niks aan veranderen. Voetbal moet leren amusement verkopen. BASF heeft geen supportersclub, Eendracht Aalst wel. Dit is een speciaal vak.”

Professor Stefan Késenne stelt voor om de wedstrijdrecettes en inkomsten uit televisierechten te verdelen over de clubs. Dat vermijdt concentratie van talenten in rijke clubs en zorgt voor een evenwichtige competitie zodat voetbal leefbaar blijft (zie hoofdtekst). Dat ziet Orlans niet zitten : “Nu al worden inkomsten uit de tv-contracten met de voetbalbond en de nationale profliga verdeeld, wat Aalst 10 miljoen oplevert. Wat recetteverdeling betreft : mijn concurrent mag met mijn inkomsten gaan lopen, als ik er tenminste zeker van ben dat ik niet zal degraderen.”

Ook Antoine Vanhove, directeur van Club Brugge, is sceptisch : “In België heb je gedeelde recettes bij bekerwedstrijden. Welnu, in januari kwam Beveren bij ons op bezoek : gelukkig dat FilmNet er was, anders hadden we eraan moeten toesteken. Zo zou ik nog veel voorbeelden kunnen geven. Bij competitiewedstrijden zou je hetzelfde probleem krijgen. Er zijn gewoon te weinig toeschouwers.”

Zonder transfergeld gaat de jeugdopleiding eraan, daarover zijn Orlans en Vanhove het roerend eens. Een overkoepelend fonds waaraan iedere club naar vermogen bijdraagt om die jeugopleiding te financieren (zie hoofdtekst), daar heeft Vanhove zo zijn mening over : “De grote clubs zullen opdraaien voor dat fonds, maar niettemin voor de eigen jeugdopleiding moeten bijpassen. Hebt u er wel een idee van hoeveel dat kost, die jeugdopleiding in heel België : alle nationale afdelingen, alle provinciale clubs… ? Onze jeugd, met de beloften erbij, kost ons 50 miljoen per jaar.” De overheid zal moeten helpen, volgens Orlans : “Als je in dit land gratis universitair mag worden, of een vak leren, waarom zou dat voor het beroepsvoetbal niet mogen ?”

Michel Verschueren, manager van RSC Anderlecht, houdt vast aan zijn superliga-idee met daarin de 8 beste Belgische en 8 beste Nederlandse profclubs. “Nivellering naar beneden heeft geen toekomst, wel selectie naar boven,” zegt Verschueren die zich afvraagt wanneer de overheid nu eindelijk eens werk zal maken van een speciaal statuut voor de profsporter. “Een beroepsvoetballer heeft op 32 jaar afgedaan. In geen enkele andere sector heb je zoiets. Helaas, toen Jean-Luc Dehaene, een eerlijk man, verklaarde dat hieraan iets moest worden gedaan, kreeg hij meteen de volle laag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content