Le nouveau IBM est arrivé

Bij IBM heeft het lokale management meer vrijheid gekregen na een lange periode van afbouw.

“Ik werk op zonnecellen,” grijnst country general manager Bart Van Den Meersche van IBM Belux, midden in de zee van licht van zijn kantoor. Zijn getrimde baard swingt bij zijn sportieve jasje. Een open hemdskraag, geen das. Dit is het nieuwe IBM.

Simplify heet een van de programma’s van Sam Palmisano, de nieuwe hoogste baas in New York. Diens voorganger Louis Gerstner smeedde in de jaren negentig de nationale IBM-organisaties om tot internationale businessunits. Dat holde de functie van de country managers uit. Het hield Bart Van Den Meersche wakker toen hij op 19 september vorig jaar hoorde dat hij was uitgekozen om topman Marc Van den Berge op te volgen. Van Den Meersche: “Ik had het gevoel dat de slinger te ver was doorgeslagen. Een public-relationsfunctie zou niet stroken met mijn temperament.” General manager Mark Elliott van IBM Emea stelde hem gerust. Drie weken na 11 september 2001 was de benoeming een feit.

IBM Belux is letterlijk ‘on the move’ geweest het voorbije jaar. Er was niet alleen de nieuwe hoofdzetel nabij de Navo die maar geen uitvalsweg kreeg naar de ring. In Luik en Antwerpen werd er verhuisd en het Diegemse datacentrum ging naar Nossegem. En er was de pijnlijke sluiting van het prestigieuze Europese opleidingscentrum in Terhulpen. Van Den Meersche: “Een noodzaak, vorig jaar liep al 48% van de interne opleidingen via afstandsleren.”

Eind juni kwam het nieuws dat IBM de businessconsulting en technologiediensten van PricewaterhouseCoopers zou overnemen. IBM Belux krijgt er daardoor 650 werknemers bij en groeit tot 2700. “We waren al bezig ons per industrietak op te lijnen. PwC Consulting schept daar nog meer mogelijkheden,” zegt Van Den Meersche. Half november wordt de nieuwe organisatie voorgesteld.

Veel van zijn tijd gaat naar het motiveren van lokale initiatieven over de verticale specialisaties heen. “Je moet zorgen dat die glue er is, anders loop je kansen mis,” zegt Van Den Meersche. Een van de middelen is de matrix, de projectgroepen van talent die uit de vele IBM-disciplines worden bijeengebracht. Van dichtbij volgt Bart Van Den Meersche het tientallen miljoenen euro’s zware outsourcingcontract met de Vlaamse administratie, waarover volgend jaar wordt beslist. IBM biedt zich samen met Telindus aan, een voorbeeld van een nieuwe geest van samenwerking, die potentiële concurrenten kan omvatten.

“In een moeilijke omgeving zoals vandaag komt het vooral op de uitvoering aan. En dan is het belangrijk om er met zijn allen tegenaan te gaan,” zegt Van Den Meersche. In die beweging wil hij ook zijn lokale businesspartners intensiever betrekken. Een moeilijke evenwichtsoefening, omdat die partners altijd belangrijke kanalen voor de hardwareverkoop zijn geweest, terwijl IBM nu meer het accent legt op services.

“Vorig jaar hebben we nog een aanzienlijke groei gekend. Dit jaar is moeilijk. Wat telt is: doen we het beter of slechter dan de markt? En dan zien we dat we de jongste twaalf maanden nagenoeg op alle domeinen marktaandeel hebben gewonnen,” zegt Van Den Meersche.

B.L.

Van Den Meersche volgt het tientallen miljoenen euro’s zware outsourcingcontract met de Vlaamse administratie op, waarover volgend jaar wordt beslist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content