Laura bij de mannen

Laura Davies nam vorige week deel aan haar eerste mannentoernooi in de Europese Tour.

De sponsors zwaaien de plak in de mannentoernooien. Tegenwoordig nodigen ze vooral vrouwen uit. Eerst in de Aziatische Tour, daarna in de Amerikaanse Tour en nu ook in de Europese Tour. Omdat vrouwelijke spelers een promotioneel effect hebben op een toernooi (hoewel we dat stilaan wel gewoon worden…) of om het vrouwengolf vooruit te helpen?

Vorige week, tijdens het ANZ Championship in het Australische Port Stephens, sloeg de Engelse Laura Davies een kaart van 75 bij elkaar, met een score van -1 in stableford, gewijzigd de eerste dag. Ze werd daarmee 124ste en mocht de cut met-een vergeten. Wat was het nut van de hele operatie dan?

“Als ze goed genoeg zijn om met de mannen te spelen, dat ze dat dan maar doen,” vindt Nick Faldo. Lang niet al zijn collega’s delen die mening. Greg Norman vindt dat het tijd is om op te houden met die vrouwelijke nonsens in mannentoernooien. Ernie Els zegt dat het fenomeen wel vanzelf zal verdwijnen, omdat vrouwen gewoon geen toekomst hebben in mannengolf.

“Ik vind het positief voor het golfspel,” vervolgt Faldo. “De mensen spreken niet langer over Tiger Woods, maar over de meisjes. Voor onze sport is het goed om eens over iets anders dan Tiger te spreken. Trouwens, ik denk niet dat we moeten vrezen dat het mannencircuit straks wordt overspoeld door speelsters. Het zal bij uitzonderingen blijven. Ik vond het een hele sportieve prestatie van Michelle Wie dat ze in de Open van Hawaï ( nvdr – een Amerikaans mannentoernooi) de cut passeerde. Ze is tenslotte nog maar veertien. De manier waarop ze speelde en omging met de druk van de media, was gewoon indrukwekkend.”

“Toch is het nog te vroeg om Michelle met Annika Sörenstam te vergelijken,” meent Ty Votaw, directeur-generaal van de Amerikaanse Tour voor vrouwen. “Michelle heeft nog geen 48 toernooien gewonnen en staat niet in onze Hall of Fame. Ze heeft niet alle majors gewonnen en werd ook niet herhaaldelijk onderscheiden als Speelster van het Jaar. Maar als ze blijft evolueren zoals nu, als speelster én als mens, dan kan ze inderdaad het palmares van Annika evenaren.”

Over een maand nemen de veertienjarige Wie en de 33-jarige Sörenstam het voor de derde keer tegen elkaar op in het Superstition Mountain toernooi, in de buurt van Phoenix, Arizona. In 2001 was het precies in Arizona, meer bepaald op Moon Valley, dat Sörenstam een 59 sloeg. Het record van het circuit. Bij hun eerste krachtmeting, vorig jaar in het toernooi Kraft Nabisco, raakte Wie voorbij de cut en stond ze de laatste dag in de topdrie. Maar met een 76 mocht ze de overwinning uiteraard vergeten. Sörenstam werd tweede achter de Française Patricia Meunier-Lebouc. Vorig jaar werd Wie 28ste in Portland, waar de overwinning naar de Zweedse ging.

“Wie is een verrijking voor het vrouwencircuit en de golfsport in het algemeen,” zegt Votaw. “Ze kan ons alleen maar helpen in onze pogingen om meer publiek aan te trekken.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content