Lagere btw op elektriciteit, maar niet op gas

De federale regering heeft maatregelen getroffen om de energiefactuur te drukken. Vanaf 1 maart gaat de btw op elektriciteit voor vier maanden omlaag naar 6 procent. Voor gas blijft de btw van 21 procent behouden, omdat er een grotere CO2-uitstoot mee gepaard gaat en er historisch een scheeftrekking is. Hoewel de ecologische voetafdruk van elektriciteit kleiner is, zitten er toch meer belastingen in de elektricteits- dan in de gasfactuur.

Er komt per aansluiting een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro, ook voor wie met stookolie of gas verwarmt. Het uitgebreide sociale tarief, waarvan ongeveer 1 miljoen gezinnen genieten, blijft tot eind juni behouden. De regering werkt ook aan een “diepere hervorming” van de energiefactuur, zodat “accijnzen als schokdemper en regelaar” kunnen werken op die factuur.

Daarnaast komt er een minitaxshift, om een lastenverlaging op de laagste lonen te realiseren. Het gaat om een verlaging van het plafond voor de bijzondere bijdrage sociale zekerheid en een verbreding van het toepassingsgebied van de zogenoemde werkbonus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content